Soula Notos
Actrice en comedienne Soula Notos is sinds het moment dat haar Griekse ouders voet aan de Nederlandse grond hebben gezet, bezig met cultuurverschillen. In haar theaterproducties probeert ze ze te begrijpen, te overbruggen èn ze te koesteren. Voor haar werk doet ze wat anderen in vrije tijd graag doen: veel praten, lezen en mensen ontmoeten.
 
 
 
Tussen twee culturen
30 jun 2008
Ik word er regelmatig van beschuldigd TUSSEN twee culturen te leven. Vreselijk. Zo’n vacuüm waar verloren zielen zoals mijn tweede generatiegenoten en ik jammerlijk genoeg in vertoeven. Het is er koud, eenzaam en waarschijnlijk regent het. Tussen twee culturen: alsof je bij een bushalte staat te wachten in the middle of nowhere, maar de bus komt nooit. Sta je daar met je goed gedrag.

Ik ben geboren in een Grieks gezin in Nederland. Het woord tussen vooronderstelt dat ik bij geen enkele cultuur echt hoor: noch bij de Nederlandse, noch bij de Griekse. Ik sta dus overal buiten, een beetje te kijken hoe de volledige Grieken of Nederlanders zich door het leven bewegen.

Het klopt dat ik me tot voor kort een observator voelde. Als peuter woonde ik 1,5 jaar in Griekenland. Totaal verward zat ik als vierjarige opeens weer in Nederland op de kleuterschool. Ik verstond er helemaal niets van. Alsof ik in een glazen stolp zat. Ik leerde daarna weer best snel Nederlands, al kreeg ik nog lang een glazige blik bij Nederlandse gezegden en uitdrukkingen. Maar vanaf toen was ik een observator. Iemand die alles ziet, maar niet het idee heeft dat zij invloed kan uitoefenen op een situatie. Niet kan spreken, wanneer ze dat eigenlijk wel zou willen. Ik had altijd het gevoel dat ik achterliep.

Ik ken nog steeds niet alle Nederlandse codes – wat je zegt of juist niet zegt, hoe je de tijd ziet, hoe je kijkt, loopt, praat, denkt. Sommige codes snap ik niet, of wil ik simpelweg niet overnemen. Maar dat geldt voor de codes in Griekenland net zo goed. Ik woon daar niet, dus inderdaad ken ik een aantal codes niet of niet goed. Dat is ook niet raar.

Ik dacht laatst, dat is ook geen leuk gevoel. Ergens nooit bijhoren. Toen dacht ik, dat is ook helemaal niet waar! Ik hoor bij de biculturelen. Ik ken beide culturen heel goed. Misschien niet perfect, maar goed genoeg. Ik ken de codes die bij mij horen. Die bij de biculturelen horen. Wij, tweede generatie mensen en alle andere ontheemden, wij horen bij ons. Wij hebben onze eigen overeenkomsten en verschillen. In onze wereld lopen we niet achter. Daarom voel ik me vaak bijna meteen thuis bij andere tweedegeneratie mensen, reizigers, expats. Hun identiteit is ook vloeibaarder, de andere cultuur is vanzelfsprekend, het op reis gaan is vanzelfsprekend. Van ons komen er steeds meer.

Ik loop niet achter. Ik leef in het hier en nu. Wij, biculturelen, zijn van het hier en nu. Ik zit niet in een vacuüm. Ik zit nergens tussen. Ik zit IN twee culturen. Honderd procent.


 
Meer van columns van:
Soula NotosMeer columns:
 
       
laatste reactie (2)
 
plaats een reactie
 
 
Birgul

10 jul 2008 11:21


Hehehehe..

Ik vrees dat je zelfs voor loopt beste Soula.
Jij, ik, en vele met ons zijn dit type nieuwe mens.
Een goed mens.
Een rijk mens.
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

oktober 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN