Nazish Asghar
Nazish Asghar werkt, naast voor SEN Magazine, momenteel bij STAFF Magazine als creative editor. Bij Fashionistaz, een luxe modemerk, is zij samen met nog iemand verantwoordelijk voor de ontwerpen en de promotie van de collecties. Haar droom: een eigen kledinglijn! In haar vrije tijd doet ze daarom niets lievers dan ontwerpen, ontwerpen en nog eens ontwerpen!
 
 
 
Geen sportcultuur
13 okt 2008
Met veel chips, broodjes, dipsaus en flessen cola's zit ik samen met mijn vriendinnetjes op het balkon. Tijdens onze gesprekken hebben wij het over alles en niets, leg vooral de nadruk op niets. De meeste zullen dit wel herkennen, maar wij springen altijd van het ene naar het andere onderwerp. Ook dit keer. Het begint met een zin over teveel gegeten en hoe lekker cola kan zijn als je het een tijdje niet gedronken hebt. Dan valt de opmerking dat dr. Oz tegen Oprah zei dat je binnen enkele weken zonder prik zeker 2 kilo's af kan vallen. Vriendin S. maakt een grapje dat het toch niet voor ons bedoeld is, want wij zijn daar immers te lui voor. Echt heel lui. En al snel heeft iedereen het over dat wij eigenlijk te weinig bezig zijn met bewust gezond leven.

Naar een sportschool ga ik niet, aan balansdagen doe ik niet mee en in dieeten geloof ik gewoon niet. Maar sinds de Mcdonalds salades aanbiedt is het wel voor iedereen duidelijk, of je nou dik of dun bent, jezelf fit en gezond houden is gewoon goed voor je lichaam. Uit recent onderzoek blijkt dat allochtonen minder bewegen dan autochtonen. Dit geldt voor zowel jongens als meisjes.

Het betreft dan vooral meisjes van Turkse en Marokkaanse komaf. Slechts 39% van de allochtone meisjes heeft een actieve levensstijl. Bij autochtone meisjes is dat 76%.

Opmerkelijk is dat mannelijke allochtone pubers juist meer sporten dan autochtone tienerjongens: 79% tegenover 66%.

Enkele redenen zijn de verblijfsduur in Nederland en sportcultuur in het land van herkomst. Hoe langer men in Nederland woont, hoe vaker men sport. Vanwege de oorspronkelijke sportcultuur is de sportdeelname onder Islamitische vrouwen erg gering. Velen willen (of moeten) het lichaam bedekken en dat wordt een probleem tijdens sporten. Ook mij komt dit bekend voor, door deze redenen (en waarschijnlijk nog een paar) hebben ik en mijn vriendinnen nooit een 'sportdrang' gehad en werd in onze beleving alleen gesport als het echt nodig is. Best jammer, want niet alleen fysiek gezien, maar ook maatschappelijk gezien is sporten een belangrijke activiteit. Wij vijfjes besluiten dat deze zomer anders zal moeten worden ingevuld. Deze zomer zullen we meer buiten te vinden zijn en zullen we meer bewegen! ..Tot nu toe hebben we al twee keer gebadmintond (ik weet, mag wat meer) en een keer gefietst (ik herhaal, mag wat meer).

Inmiddels zitten wij weer op het balkonnetje, met cola en heel veel chips. Na te denken wat we de komende weken gaan doen: bios, uit eten, een citytrip en ja sporten! Want het is echt waar, sporten (wel of niet in een sportschool) geeft je niet alleen energie en meer zelfvertrouwen, maar kan ook echt leuk zijn. Vooral als je het samen doet.

 
Meer van columns van:
Nazish AsgharMeer columns:
 
       
laatste reactie (12)
 
plaats een reactie
 
 
markus

19 apr 2022 4:59

http://imrdsoacha.gov.co/silvitra-120mg-qrms
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

oktober 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN