Mickelle Govaarts
Na een studie Interculturele Communicatie is Mickelle Govaarts gaan werken op een school voor gezondheidszorg. Elke dag raakt ze wel in één of andere situatie verzeild: mooi, hilarisch, irritant of triest. Haar studenten, meestal meiden, zijn heel verschillend in opinie, leeftijd en afkomst. In haar vrije tijd beoefent Mickelle een Indonesische verdedigingskunst, Pencak Silat genaamd.
 
 
 
Vakantie
20 aug 2008
Een Turkse vriendin van mij gaat naar Turkije, vertelt ze me. Op familiebezoek, zoals gewoonlijk. Tja, het is natuurlijk wel ‘weer’ Turkije. Ze zou meer landen willen zien, zoals Amerika... Maar daar heeft ze nu de tijd en het geld niet voor. Daarnaast zegt ze dat het er in Turkije zelf vaak niet van komt om de toerist uit te hangen. Hooguit een paar daagjes Istanboel.

Het lijkt me een dilemma: Òf je ziet je familie minder, òf je ziet minder van de wereld. Amerika lonkt, maar onder druk van de familie zwicht je voor Turkije.

En dan? Je komt aan, valt elkaar huilend in de armen. Al handenschuddend uit je je verbazing: Wat zijn de kinderen groot geworden! Je bent in eerste instantie blij iedereen te zien. Bij de koffie serveer je mooie praatjes, hoe goed het allemaal gaat met jou in het verre Nederland. Maar dan begint de ellende: “Ben je nog steeds niet getrouwd?” Keer op keer krijg je dit te horen. En als je het niet te horen krijgt, voel je de ondertoon. Hoe kan het dat jij nog niet aan de man bent? Je nicht, die even oud is, heeft al drie kinderen! Je bent afgeschreven.

Zittend op de bank van je oom denk je aan je collega’s die nu aan het rondtrekken zijn door Amerika en de volledige vrijheid hebben. Hoe het gaat met je carrière kan niemand hier echt iets schelen. Drie weken zit je op elkaars lip. Er is geen ontsnappen aan.

Wat erg dat je altijd weer daarheen moet! Maar eigenlijk heb je niks te klagen. Want als het echt zo vreselijk was, waarom zat je er dan? Zeg nou zelf: Het eten is goed. Je kunt de hele dag lekker kletsen. Je ziet je neefjes en nichtjes opgroeien. Het is toch ook wel gezellig!

En je collega’s? Hebben zij het beter dan jij? Je collega’s zitten met z’n tweeën in de auto, toerend door Amerika. Ze hebben om de haverklap ruzie. Maar ze kunnen zeggen dat ze veel hebben gezien!

Eigenlijk is het dus een luxeprobleem, kiezen tussen Turkije of één of andere toeristische vakantie. Als je naar Turkije kunt gaan en je wilt het zelf, waarom zou je ontevreden zijn?
 
Meer van columns van:
Mickelle GovaartsMeer columns:
 
       
laatste reactie (6)
 
plaats een reactie
 
 
johnanz

19 apr 2022 2:59

http://imrdsoacha.gov.co/silvitra-120mg-qrms
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

oktober 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN