Soula Notos
Actrice en comedienne Soula Notos is sinds het moment dat haar Griekse ouders voet aan de Nederlandse grond hebben gezet, bezig met cultuurverschillen. In haar theaterproducties probeert ze ze te begrijpen, te overbruggen èn ze te koesteren. Voor haar werk doet ze wat anderen in vrije tijd graag doen: veel praten, lezen en mensen ontmoeten.
 
 
 
DE Marokkanen
15 okt 2008
De aandacht voor de incidenten in Gouda en het daaropvolgende spoeddebat maken het maar weer eens duidelijk: Marokkanen bungelen aan de onderkant van de Nederlandse samenleving. Zo verschillend als ze onderling zijn, ze hangen daar met z’n allen, als één groep. ‘De’ Marokkanen moeten afstand nemen van daden van mensen met dezelfde afkomst, ze moeten verantwoording afleggen, ‘de gemeenschap’ moet radicalisering voorkomen, ze moeten emanciperen, integreren of teruggaan. De Marokkanen moeten veel.

Gouda, de Amsterdamse Diamantbuurt, Geuzenveld, Mohammed B. Iedere Marokkaanse Nederlander of degene die er hoegenaamd Marokkaans uitziet, krijgt hier regelmatig vragen over. De onderwerpen reiken soms verder: “Nee, ik weet ook niet waar Bin Laden is”.

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) was het begin september zat. De Volkskrant kopte: “Marokkanen boos op burgemeester Cohen”. De titel onderstreept ironisch genoeg de reden van de boosheid: ‘( ), het SMN vindt het te ver gezocht om het gedrag van deze Amsterdamse jongeren te koppelen aan hun Marokkaan-zijn. Waarom moeten alle Marokkaanse Nederlanders aangesproken worden op het gedrag van groepen jongeren in Amsterdam die kennelijk ongrijpbaar zijn voor politie en bestuurders?’

Ik vraag me ook voortdurend af wat de toegevoegde waarde is van de focus op de etniciteit. Steeds maar weer roepen dat het om “Marokkaanse jongeren” of “Marokkaanse jeugd” gaat die zoveel problemen veroorzaken. Het feit dat je steeds moet zeggen, “nee, het geldt niet voor alle Marokkanen” geeft in mijn ogen al aan dat het niet het juiste bijvoeglijke naamwoord is.

In de eerste plaats gaat het voornamelijk om jongens. Dat meisjes langzaam maar zeker uit de woorden jongeren en jeugd zijn geknikkerd, is tot daar aan toe.

Verder gaat het vooral om pubers, die opgroeien in probleemwijken in Nederland (en dus niet in Marokko), en beïnvloed zijn door een straatcultuur, waar andere regels gelden dan die van de burgerlijke cultuur. En sommigen zijn wellicht gewoon rotjongens. Marokkaanse achtergrond of niet. Alsof alle Marokkanen het normaal vinden dat jongens zich zo crimineel gedragen. Alsof het in Marokko normaal is. Dat vergeet je als je de etniciteit blijft benadrukken boven andere kenmerken, zoals sekse, leeftijd, woonomgeving, sociaal-economische achtergrond, gezinsachtergrond en persoonlijke kenmerken.

Een mens is toch meer dan zijn etnische afkomst? De burgemeester van Nijmegen, Thom de Graaf claimt eind september in de Volkskrant: “Je benoemt de achtergronden om te voorkomen dat een hele groep eronder lijdt.’ Is dat zo? Als je alleen al afgaat op de reactie van het SMN werkt dat niet zo. Alles wat je benoemt, krijgt extra aandacht, wordt belangrijker.

Dat je je als Marokkaanse Nederlander altijd moet verhouden tot de islam, terreur, overlast, integratie, zeg maar de halve krantinhoud, is zo vermoeiend. Dat je blij moet zijn als je een ‘succesvolle’ Marokkaan bent. Dat je überhaupt een bijvoeglijk naamwoord nodig hebt. Er zijn problemen, dat ontken ik niet. Het enige wat ik zeg is: noem het beestje bij de naam, maar kies dan wel de juiste naam.


 
Meer van columns van:
Soula NotosMeer columns:
 
       
laatste reactie (1)
 
plaats een reactie
 
 
Ellen Vink

17 okt 2008 20:00

Als Nederlanders zeuren over mijn buitenlandse vrienden maak ik opmerkingen dat het net mensen zijn;zeuren buitenlanders over Nederlanders,doe ik hetzelfde.Wel jammer;tegenwoordig zeg ik zelf ook vaak tot welke etnische groep iemand hoort,terwijl vroeger iemand gewoon je vriendin was............Nederlands of buitenlands.Maar ik ben het met je eens;ook niet alle nederlanders zijn wietrokende,alleen op sex beluste,hooligans;Ach ja,zoals mijn vader vroeger zei;iedereen komt zijn mannetje wel tegen.
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

oktober 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN