Soula Notos
Actrice en comedienne Soula Notos is sinds het moment dat haar Griekse ouders voet aan de Nederlandse grond hebben gezet, bezig met cultuurverschillen. In haar theaterproducties probeert ze ze te begrijpen, te overbruggen èn ze te koesteren. Voor haar werk doet ze wat anderen in vrije tijd graag doen: veel praten, lezen en mensen ontmoeten.
 
 
 
Een leider met een kloppend hart, dat is wat we nodig hebben
13 nov 2008
Het is alweer een week geleden, maar ik kan mijn geluk nog steeds niet op. De eerste zwarte president van Amerika! Wow! Niet alleen ik, maar velen met mij zijn gecharmeerd door zijn boodschap en de manier waarop hij die brengt. Warm, intelligent, helder, beeldend.

Bovendien markeert de verkiezing van Obama een historisch moment voor al diegenen die altijd buitengesloten worden van de macht.

De reactie van premier Balkenende weerspiegelde niets van de vreugde over deze bijzondere overwinning.

In het RTL-nieuws van 5 november zei hij met een serieuze blik letterlijk het volgende: “Ik zie uit naar goede contacten. Het is iemand die enthousiasme uitstraalt. Die weet wat hem te doen staat. Die een vaste wil heeft om zaken in beweging te brengen en dat is nodig ook. Er is zoveel te doen wereldwijd. Wat dat betreft zie ik uit naar een hele goede samenwerking.” Pas aan het eind van deze woorden kwam er een lachje.

Wie is deze man? Is dit onze premier die een historisch moment beschrijft? Als Obama dood was geweest, had hij volgens mij op dezelfde toon gesproken. Ok, er is een kredietcrisis, maar je mag best even stilstaan bij dit moment. En, laten we wel wezen, we zijn nog steeds niet afgezakt naar het economische niveau van een derdewereld land, zoals hij nu doet klinken. Dat zal zijn Calvinistische inslag wel zijn.

Het is me natuurlijk niet nu pas opgevallen, dat Balkenende een bepaalde manier van communiceren nastreeft. Met Obama nog vers op het netvlies is er echter geen ontkomen meer aan: aan het hoofd van ons land staat een extreme technocraat zonder persoonlijkheid. Balkenende wil neutraal overkomen, boven alle emoties uitsteken. Met als gevolg dat hij helemaal geen gevoelens tentoonspreidt. Een robot. Die zogenaamde objectiviteit lijkt geen keuze voor het ene of het andere kamp te zijn, maar dat is niet waar. Balkenende neemt namelijk wel een positie in: hij kiest ervoor om afstandelijk te zijn. Er wordt voortdurend gesproken over een groeiende kloof tussen burgers en de politiek. Zou de koude uitstraling van de premier daar iets mee te maken hebben?

In Arabische landen schijnt men leiders, die geen emoties tonen niet te vertrouwen. Want hoe weet je wat zo’n leider denkt en voelt en wellicht stiekem van plan is?

Waar leidt Balkenende Nederland naar toe? Geen idee. Boven alles ging het de afgelopen 6,5 jaar vooral over bezuinigingen: we moeten onze riem aantrekken. Nou ja, sommigen dan, want de hoogste inkomens die dragen blijkbaar geen riem.

Het bezuinigingsverhaal is geen inspirerend verhaal, het is geen toekomstvisie. Het is slechts een onderdeel van een groter verhaal, dat nu niet verteld wordt. Waar was hij toen de onderbuikgevoelens jegens minderheden na de moord op Van Gogh de kop opstaken? Waar is hij, om de zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis eens eindelijk open te slaan? Is Balkenende een leider die het volk bij elkaar houdt? Die zich niet laat misleiden door meerderheidsstandpunten, maar die uitdraagt: Wij, Nederlanders bestaan in vele vormen.

Volgens enkele media was 90% van de Nederlanders voor Obama. Niet voor niets denk ik. Ook Obama wil de kredietcrisis aanpakken. Hij heeft hier echter een goed verhaal bij, een verhaal over hoop, een verhaal dat een gevoel van eenheid wil overbrengen. Ik wil een leider waar ik me mee kan identificeren. Een leider die me kan inspireren. Laten we hopen dat met de verkiezingen van 2010 ook in Nederland een nieuwe dag zal aanbreken. Het is tijd.


 
Meer van columns van:
Soula NotosMeer columns:
 
       
laatste reactie (11)
 
plaats een reactie
 
 
clajkpxd bznwqxr

2 mrt 2009 8:03

bjwopdyu bamkx nkbczhx tgqmkd wopsc uhbsp ylbiwgev http://www.tqprdwvmf.kvfh.com
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

oktober 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN