Canan Çalışkan
Het leven is voor Canan Çalışkan toch anders gelopen dan ze had gedacht. Zangeres worden en de wereld veroveren met haar liedjes was het grote plan. Het liep anders en vandaag de dag jongleert ze tussen een internationale fulltime baan, een echtgenoot, het moederschap en timmert ze aan de weg als freelance-schrijver. Na een periode van drie jaar heeft ze Damascus verruild voor Brussel. Zingen doet ze tegenwoordig in de badkamer: schrijven altijd en overal. SEN Magazine is haar podium: sit back, relax and enjoy the show.
 
 
 
Wegmisbruikers
23 mei 2008
Een gesluierde Saoedische vrouw met een grote zwarte designer zonnebril bezaaid met strass en goud, waarmee ze onmogelijk kan zien wat er in haar zijspiegels gebeurt, raast met 140 km p/u voorbij de berg op in een grote zilverkleurige Mercedes S-500. Sturend en druk seinend met links, op schoot een baby die zich genesteld heeft in haar rechterarm; in haar rechterhand een mobiele telefoon waarin ze druk praat, en tenslotte rechts van haar een kindje van een jaar of vijf. Remmen komt niet in haar op; ze haalt in van links en rechts; welke weghelft op dat moment vrij is.

Zo ook zijn de Syrische vrouwen achter het stuur. Ik ben als de dood voor ze.
Ze rijden hard, wijken niet, wachten niet, bellen at full speed, en maken zich op in het spiegeltje van hun glimmende mobiel; dit alles terwijl de Jimmy Choo stiletto het gaspedaal ferm indrukt.

Elke dag weer opnieuw begrijp ik het weer ietsje beter. Niet alles is gelinkt aan geloof. Het is makkelijk om aan te nemen dat vrouwen in Saoedi-Arabie niet mogen autorijden, omdat dat zo staat geschreven in de Koran. Heel makkelijk en aannemelijk. Maar wat eigenlijk nog geloofwaardiger is, is dat vrouwen in Saoedi-Arabie niet mogen rijden omdat het te maken heeft met hun rijvaardigheid; hun Syrische zusters koesteren immers het idee complete autonomie te hebben op de wegen. Niet alleen bij het autorijden overigens: oversteken is ook zoiets. Wanneer je hier een enkele keer een vrouw ziet opschieten of rennen bij het oversteken, dat weet je bij voorbaat: Ecnebi (foreigner). Syrische vrouwen doen het veel autonomer: rustig heupwiegen naar de overkant, want: ‘the world is your catwalk!’

Begrijp me niet verkeerd. Als vrouw ken ik het gestigmatiseer van mannen over ‘rijdende vrouwen’, maar in dit vooroordeel zit HIER waarheid. Er gaat geen dag voorbij of ik word geconfronteerd door het complete lak aan mede-weggebruiker; met name door vrouwen. Untouchable? Zou het hun manier zijn om te zeggen: “in mijn auto schrijft niemand me de wet voor!” I love them! Maar ik denk dat ik toch maar ga fietsen.
 
Meer van columns van:
Canan ÇalışkanMeer columns:
 
       
laatste reactie (11)
 
plaats een reactie
 
 
uggssale

7 okt 2013 14:45

Good day! I simply want to give a huge thumbs up for the good data you could have right here on this post. I will probably be coming again to your weblog for extra soon.
uggssale http://uggssale.webeden.co.uk
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

november 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN