Susan Schaeffer
“So much to do, so little time”. Een spreuk die Susan Schaeffer op het lijf is geschreven. Naast haar werk als jurist in de creatieve sector, leest ze alles wat leesbaar is, sport ze veel, reist ze het liefst de hele wereld over en danst, tekent en schrijft ze graag. De komende tijd zal ze voor SEN de pareltjes opduiken uit het overweldigende aanbod van film, boeken, theater, dans, muziek en festivals.
 
 
 
De kinderen van Guate
2 mrt 2009
Het is mijn laatste avond in de Escuela de la montaña en ik loop over het glibberige, stenen pad naar het klaslokaal in de schooltuin. De school organiseert een “Noche Cultural” voor de kinderen van Fátima en Nuevo San José en ik heb beloofd hierbij te helpen.
Als ik binnenkom in het lokaal zijn de kinderen druk aan het puzzelen en verwikkeld in allerlei spelletjes, zoals Memory met plaatjes van snoep. Overal vragen ze of ik meedoe en ik blijf hangen bij een piepklein meisje, dat graag opgetild wil worden. Ik slinger haar tot haar grote vreugde een paar keer rond, waarna we, zonder dat ik iets in te brengen heb, overgaan op tikkertje. Als een klein insect rent ze achter mij aan en net als ik me begin af te vragen hoe ik onopvallend een einde kan breien aan ons spel, worden de kinderen naar de veranda geroepen. Daar mogen ze afkoelen met een kopje koffie (ja, echt).
Op de veranda maak ik wat foto’s en neem ik afscheid van de elfjarige Carmen. Ik heb haar in Fátima kettinkjes, armbanden en etenswaren zien verkopen en geef haar de schelpjes, die ik heb meegenomen van Playa Quehueche, een tropisch strandje vlakbij het kustplaatsje Lívingston. Misschien kan ze er een sieraad van maken.
Ik bedenk me, dat ik tijdens mijn reis door Guatemala veel kinderen heb gezien, die niet onbezorgd kunnen spelen en niet naar school gaan, maar werken. Aan het azuurblauwe Lago de Petén Itzá lag ik heerlijk te zonnen op een houten vlonder, toen ik werd verrast door drie jongetjes op een bootje, die houten diertjes, sieraden en keukengerei probeerden te slijten. Op de markten, waar de Ki’che Maya handgeweven stoffen met motieven in alle kleuren van de regenboog verkopen, zag ik kinderen hard meewerken. De minst fortuinlijken trof ik bedelend op straat in Antigua of zag ik spullen verzamelen op de vuilnisbelten, waar donkere gieren boven cirkelen.
Terug in Nederland ga ik op het IDFA naar de documentaires “Dreaming Nicaragua (Work in Progress)” van Marcelo Bukin en “Another Planet” van Ferenc Moldovanyi. Deze documentaires laten de slechte omstandigheden zien, waaronder kinderen op veel plekken in de wereld leven. Ik denk terug aan mijn ontmoetingen in Guatemala en neem mij voor iets voor de kinderen van Guate te doen.

Wil je ook naar de Escuela de la montaña of meer weten over de projecten van Proyecto Lingüistico Quetzalteco de Español, kijk dan op www.hermandad.com!
 
Meer van columns van:
Susan SchaefferMeer columns:
 
       
laatste reactie (1)
 
plaats een reactie
 
 
Kisgülü

2 feb 2009 9:49

Als het om kinderen gaat smelt mijn hart! Elke druppel op de gloeiende plaat om kinderen uit hun moeilijke situatie te redden moet aangegrepen worden, elk gered kind is de volwassene van de toekomst....Laten we de handen in een slaan....heb de website gezien....goed werk
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

november 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN