Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Te weinig aandacht voor emancipatie op Prinsjesdag
20 sep 2007
Het emancipatiebeleid dat ons is beloofd laat volgens Senay Ozdemir nog op zich wachten.

Zowel esthetisch als inhoudelijk was deze week een aardig begin voor de komende vier jaar. Het begon met prinsjesdag waarbij natuurlijk alle aandacht weer uitging naar de vrouwen en hun hoedjes. Terwijl toch ook zoveel mannen zichtbaar hun best hadden gedaan zich op te poetsen, hun haar in de gel te zetten, de snor te kammen en een fraai pak aan te trekken. Maar wie strijdt voor gender balance moet hier natuurlijk ook zichzelf laten gelden. Daarom vroegen we ons af wie van de heren politici verdient het het meest, dat wij hem tijdens het diner hees het "You look sensational" in het oor fluisteren?

Ten eerste een prijs voor de meest vrouwvriendelijke bewindsman, Bert Koenders. In Haagse kringen beter bekend als de Robbie Williams van het Binnenhof. Type "Geen woorden maar daden". Hij bombardeerde vrouwenrechten tot een van de vier prioriteiten van zijn beleid op het gebied van de ontwikkelingssamenwerking en lanceerde er meteen een fonds voor vrouwenrechten bij. En aangezien Women on Top zich ook inzet voor internationale vrouwensolidariteit krijgt hij de eerste prijs. Bovendien slaagde Bert er daarbij op prinsjesdag in om er oogstrelend uit te zien. Zijn immer golvende haar completeerde zijn jacquet op smakelijke wijze.

De tweede prijs gaat naar de VVD- er Atzo Nicolai. Als minister voor bestuurlijke vernieuwing wist hij er in de korte tijd een wet er doorheen te loodsen die zwangerschapsverlof voor vrouwelijke parlementariers mogelijk maakte. Als staatssecretaris zette hij zich hard in voor vrouwenrechten in de onderhandelingen met Turkije. Nu hij weer in de bankjes zit, moedigt Women on Top hem aan de VVD ertoe te bewegen zich een echt liberale partij te tonen. Als woordvoerder sociale zaken kan hij ervoor zorgen dat de vrouwvriendelijkheid de boventoon voert in de discussie over het ontslagrecht, de arbeidsparticipatie van vrouwen en de emancipatienota.

Atzo toont keer op keer dat 'ie erg lekker in het pak kan zitten'. Hij is von kopf bis Fuss het type dat de deur openhoudt en stoffen zakdoeken bij zich draagt. Iets waar elke vrouw (ook hoogopgeleid) nog steeds voor valt.

De aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent, oftewel The new kid on the block, gaat naar Tjeerd van Dekken. Hèt stuk onder de PvdA-voorzitterskandidaten en de enige daarvan die in de partij van emancipatie een speerpunt heeft gemaakt. De hoop voor die partij in bange dagen tussen alle ouderwetse sociaal-democraten die nog steeds denken dat emancipatie een kwestie van vrouwen in deeltijdbanen is.

Maar verder dan dat komen we niet met de parlementaire mannen die we als keurvlees willen zien. Voor de rest is het maar behelpen, met inhoudloze types als Martin Bosma (die voor de Partij voor de Vrijheid volstrekt onzichtbaar de emancipatieportefeuille beheert) en met Rikus Jager (CDA; een van de backbendhers waarvan we niet weten wat hij precies doet en die we oproepen zijn Kamer-lidmaatschap schwung te geven door zich in te zetten voor iets nuttigs als emancipatie).

En dan de miljoenennota. Alhoewel die zo op het eerste oog wel vrouwvriendelijk oogt, ontbreekt er volgens Women on Top toch nog het nodige aan. Want de regering heeft wel allemaal leuke dingen voor vrouwen in petto zoals meer belastingvoordeel voor tweeverdieners, de combinatiekorting en de arbeidskorting die omhoog gaan, recht van zelfstandige ondernemers op 16 weken bevallings- en zwangerschapsverlof, honderd extra opvangplaatsen voor slachtoffers van eergerelateerd geweld, de anticonceptie-pil in het basispakket, de uitbreiding van het aantal uren kraamzorg in het basispakket en de 29 miljoen euro voor buitenschoolse opvang. Allemaal leuke kleine cadeautjes. Maar waar blijft de echte grote doos?

Een paar klassieke vrouwenwensen zijn ten dele gehonoreerd. Maar zonder een fundamentele verandering van cultuur en mentaliteit zullen de fiscale maatregelen en het noodplan kinderopvang niet de nodige vruchten afwerpen. Het kader ontbreekt en daarom achten wij vooralsnog de kans dat ze succesvol zijn eerder een kwestie van toeval dan van een gerichte inzet op emancipatie. Het zijn dure doekjes voor het bloeden. Waar is het echte emancipatiebeleid van het kabinet? Waar zijn de beloofde plannen om een kwart van de topfuncties in de Rijksoverheid door vrouwen te laten bezetten? En de plannen om de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen bij de overheid te halveren?
 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (28)
 
plaats een reactie
 
 
gordon

1 feb 2017 5:37

QUaF8M http://www.y7YwKx7Pm6OnyJvolbcwrWdoEnRF29pb.com
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN