Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Weer een man benoemd
4 feb 2008
LIEVER NEW GIRLS DAN OLD BOYS

Meer vrouwen op topposities, dat was een van de goede voornemens van het vierde kabinet-Balkenende. Was, want er komt nog niet veel van terecht. Toch doen er zich volgens Women on Top genoeg mogelijkheden voor om behalve Old Boys ook eens wat New Girls te benoemen.

Met de benoeming van het brave jongetje Hagoort als voorzitter van de publieke omroep is de maat vol. De mannenmaat wel te verstaan: dit kabinet dat werk zou maken van topbenoemingen van vrouwen heeft voor de zoveelste keer laten zien dat beloftes kennlijk lege papieren zijn om zolders mee te behangen. Het probleem was niet dat er geen goede vrouw beschikbaar was. Een headhunter scoutte een aantal vrouwen, er was zelfs een topvrouw die tot de laatste ronde vorderde maar uiteindelijk viel de keuze toch weer op een middelmatige man. Zo komen we natuurlijk nergens.

Dit voorbeeld is bepaald niet de eerste keer. Hoe bestaat het, dat er uitgerekend in de commissie-Bakker die met voorstellen moet komen om de arbeidsparticipatie te verhogen, maar een vrouw zit? Naast zeven mannen? Was er behalve hoogleraar socialezekerheidsrecht Saskia Klosse nou werkelijk geen vrouw te vinden die daar wat zinnigs over kon zeggen?

Bij zijn aantreden in februari 2007 beloofde het vierde kabinet-Balkenende nog dat het zijn uiterste best zou gaan doen om meer vrouwen benoemd te krijgen op topposities. Het zou zich daarbij in de eerste plaats richten op die benoemingen waar het rechtstreeks invloed op had. Dat wil zeggen bij de overheid en in de publieke sector in bredere zin. Bij de begrotingsbehandelingen in oktober spitste minister Plasterk (verantwoordelijk voor emancipatiezaken) dat nog eens toe: ”Bij benoemingen van nieuwe leden van algemene en algemeen technische adviescolleges zal in de helft van de gevallen een vrouw worden voorgedragen”.

Hadden minister Plasterk en zijn collega’s in het kabinet geen invloed op de samenstelling van de commissie-Bakker? Jawel, want ze hebben hem zelf ingesteld. Waren er verder geen vrouwen voorhanden? Natuurlijk wel. En als het kabinet het zelf niet had kunnen bedenken had het altijd nog kunnen terugvallen op lijstjes die voorhanden zijn met namen van topvrouwen in Nederland. Dertig jaar na de SIRE-campagne die wilde dat een slimme meid op haar toekomst is voorbereid, zijn er in Nederland volop vrouwen die behalve over vakkennis ook over de nodige bestuurlijke ervaring beschikken.

Het geval van de commissie-Bakker staat niet op zichzelf. De laatste burgemeestersbenoemingen waren allemaal mannen. Voor het zeventien leden tellende Innovatieplatform werden maar vier vrouwen uitverkoren. En deze week lekte via het weekblad Elsevier uit wie de nieuwe Secretaris-Generaal wordt op het Ministerie van Buitenlandse Zaken: een man. Tijdens de uitreiking van de eerste Prinsjesdag Award, een prijs in het leven geroepen door Women on Top voor de meest vrouwvriendelijke politicus, werd minister Bert Koenders daar stevig op aangesproken. Zijn verweer was kort: er was nog niets beslist. Women on Top is benieuwd wat hij nog klaar krijgt bij zijn collega’s op de Apenrots van Buitenlandse Zaken.

Eerder was minister Koenders door Women on Top onderscheiden met de eerste Prinsjesdag Award vanwege zijn inzet voor de vrouwenrechten. Hopelijk zal hij zich de komende jaren blijven inzetten om New Girls in het Old Boys netwerk te introduceren. Met het Pact van Des Indes vraagt Women on Top de prijswinnaars meteen aan de slag te gaan met benoemingen waarop zij rechtstreeks invloed hebben. Het principe moet zijn dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een vrouw.

Er is veel werk te verrichten en het is nog maar de vraag of het huidige kabinet de streefcijfers weet te halen. Het percentage van vrouwen in leidinggevende posities moet van 12% nu naar 25% in 2010. Voor de rijksoverheid geldt de doelstelling dat in 2011 minstens 25% van de functies bij de Algemene Bestuursdienst door vrouwen wordt bezet. Op dit moment wordt op elf van de dertien ministeries minder dan 25% van die functies door vrouwen vervuld en op vijf departementen is dat zelfs minder dan 15%. bij Defensie is de situatie het ernstigst. Het percentage vrouwen in de Nederlandse krijgsmacht is maar 7 tot 10%, in de hogere rangen nog mionder. De streefcijfers voor 2010 zijn: 6% vrouwen in de rang van kapitein tot majoor en 3% vrouwen in de rangen van majoor en hoger. Let op: dit zijn streefcijfers, dat betekent dat in de praktijk de percentages dus nog veel lager liggen. In Engeland is dat al ca. 20%.

Gelukkig krijgt het kabinet de komende tijd volop kansen om zijn beloftes alsnog waar te maken. Minister Plasterk moet op zoek naar een directeur voor het Nationaal Historisch Museum, minister Ter Horst naar een burgemeester voor de stad Rotterdam, minister Verhage naar een nieuwe Secretaris-Generaal voor Buitenlandse zaken, minister Donner naar een nieuwe Secretaris-Generaal voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en minister Eurlings heeft een vinger in de pap bij de speurtocht naar een nieuwe Ceo voor Schiphol. Dat moet lukken, zou je zeggen.
 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (1)
 
plaats een reactie
 
 
Zeynep

5 feb 2008 23:52

Ik kan het gevoel dat je hebt heel goed uit je tekst halen, Senay!

Het is voor vele vrouwen geen doel om hogerop te komen...
De vrouwen die het wel willen komen op eigen benen wel ergens. Indien men de keuze kan maken tussen een man en een vrouw met soortgelijke 'hoogte' , kiest men toch voor een man. Ik denk dat men bepaald effect kan hebben op dit fenomeen...mannen zijn sterk, zakelijk en blijven vooral niet thuis als hun kind ziek is..en raken niet zwanger! :)

Dit wisten we al langer, het is een beeld dat niet 123 weg te werken valt. Hetzelfde zien we toch ook terug bij wat er allemaal speelt onder de allochtone werkzoekenden?

Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN