Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Een man als arts
17 feb 2008
Het zal niet de eerste keer zijn dat ik twijfel om contact op te nemen met mijn arts. Mijn borsten voelen raar aan, maar het feit dat de dokter, een man, aan mijn borsten zal zitten voelt nog raarder aan. En zo stel ik het maar uit. Al jaren. Ook omdat het niet verplicht is hoor, want ik had het wel gedaan als het een verplichting zou zijn.

De huisartsenpraktijk waar ik patient van ben, had vroeger een vrouwelijke en een mannelijke arts. Telkens wanneer ik een afspraak wilde maken met de dokter vroeg de assistent: 'met mevrouw of meneer van der Valk?' en afhankelijk van mijn klachten maakte ik een afspraak met mevrouw of meneer de dokter. Je begrijpt natuurlijk dat ik voor intieme vrouwenklachten liever bij mevrouw wilde zitten. Een uitstrijkje of een pessarium, geen enkel probleem, de dokter mag het bij mij doen, zolang het maar geen mannenogen en mannenhanden zijn. En voor mijn hoge bloeddruk, de stress die ik ervoer tijdens het rouwproces om mijn ouders of als ik weer eens een verkoudheid had opgelopen, dat kon makkelijk meneer van der Valk afhandelen. Heeft dit alles te maken met mijn culturele afkomst? Ik dacht het niet. Want als het moet, doe ik niet moeilijk. En mijn Turkse man heeft er helemaal niets over te zeggen.

Zo ook die ene keer dat ik met hevige krampen in mijn buik naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Omdat niet duidelijk was waar het aan lag, hebben de Eerste Hulp-artsen mij van binnen en buiten onderzocht. En ja, ook intern. Door een man. Was niet fijn, maar op dat moment kun je aan niets anders denken dan aan verlossing. Wat mij meteen brengt op de discussie in Nederland dat steeds meer moslimvrouwen eisen geholpen te willen worden door vrouwelijke artsen. Belachelijk en ook eigenlijk respectloos naar het vak van een arts. Al die vrouwen in moslimlanden worden toch ook niet altijd geholpen door vrouwelijke artsen? Dat zou dan betekenen dat minstens de helft van de artsen vrouw zou moeten zijn. En aangezien dat dat niet het geval is, maken veel moslimvrouwen dus gebruik van mannelijke artsen. Maar het meeste wat mij irriteert is nog wel het feit dat de echtgenoten schijnen te eisen dat hun vrouwen niet wordt geholpen door een mannelijke arts. Als we in Nederland daar aan mee gaan doen, dan is het eind zoek mensen! 'Niet aan toegeven' is dus ook het advies van mijn vriendin in Istanbul, die zich halfjaarlijks aan borst en baarmoederhals laat checken in de buurtkliniek. 'Een dokter is een dokter, mijn gezondheid staat voorop, en als de arts in kwestie met andere intenties naar mijn edele delen kijkt, dan is dat zìjn probleem.'

Maar toch, veel vrouwen willen liever geen man die zit te vroeten aan haar intieme delen. En ik, ik moet ook maar eens serieus 'over de drempel'. Want de huisartsenpraktijk is inmiddels overgenomen door een jonge ambitieuze mannelijke arts. En het feit dat hij ooit mijn borsten gaat onderzoeken voelt niet bepaald comfortabel aan. Sorry, maar ik kan die switch in mijn hersenen eenmaal niet maken als het niet nodig is. Toch is dat niet goed. Want ik stel het maar uit. En net als duizenden andere vrouwen blijf ik ook denken dat ik niet een van de negen vrouwen ben die borstkanker krijgt. Ik weet niet wat wijzer is: een zoektocht beginnen naar een nieuwe vrouwelijke huisarts of gewoon mijzelf over de drempel zetten en het onderzoek puur als noodzakelijk zien. Geen overbodige luxe lijkt me. Ook niet voor een 'simpel' borstonderzoek.
 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (0)
 
plaats een reactie
 
  Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN