Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Help bij het ontkrachten van de maagdenvliesmythe!
1 mei 2008
Het begint allemaal in het vliegtuig. Ik kom terug van vakantie en verheug me op de Nederlandse kranten. Ik lees in verschillende kranten dat het UMC een vaginale zetpil met nepbloed heeft ontwikkeld. Deze pil verzekert je als vrouw dat je bloedt tijdens de huwelijksnacht. Je brengt de pil een half uur van te voren in, deze lost op en scheidt rode vloeistof af. Mijn mond valt open. Wat erg dat dit nog nodig is en voor sommige mensen bloeden als bewijs van maagdelijkheid nog steeds de norm is, terwijl de helft van de maagden niet bloedt. Ik zet de medische feiten nog even op een rij:
- het maagdenvlies is geen dicht vlies maar een flexibel randje. (In een heel enkel geval is het wel dicht, dan ontstaan klachten omdat menstruatiebloed de vagina niet kan verlaten en is een kleine medische ingreep nodig);
-de helft van de vrouwen bloedt niet als ze voor het eerst seks hebben;
aan het lichaam van een jonge vrouw zonder kinderen valt niet te zien of te voelen of zij maagd is.

Deze feiten worden door geen van de Nederlandse kranten vermeld. Wat gebeurt hier? Terwijl er in Turkije een televisiespotje is, waarin een vrouwelijke arts de medische feiten uitlegt, zijn wij in Nederland de mythe alleen maar verder aan het verspreiden. Ik schrijf een verontwaardigde brief aan de Metro, waarin ik vraag om steunbetuigingen voor een landelijke voorlichtingscampagne. Binnen een week heb ik 60 steunbetuigingen. Jong en oud maken zich net als ik boos en voegen hun eigen accenten toe. Zo krijg ik support van moslima’s die mailen, ga door want veel vrouwen zullen in eer hersteld worden. Vrouwen en mannen mailen me, dat het oneerlijk is dat mannen er seksueel op los kunnen leven.

Door alle support, besluit ik te starten met een Burger Initiatief. Zou het niet geweldig zijn, als de politiek zich uitspreekt tegen de mythe van het maagdenvlies en dit misschien wel wereldnieuws wordt? Zou het niet geweldig zijn, als geen enkele vrouw meer in de problemen komt als ze niet bloedt tijdens de huwelijksnacht? En vaginale zetpillen en maagdenvlieshersteloperaties niet meer nodig zijn! Om dit voor elkaar te krijgen, heb ik 40.000 steunbetuigingen nodig. Je kunt de actie steunen, door je naam, adres en geboortedatum te mailen naar mytheontkracht@live.nl (zie ook www.mytheontkracht.nl).
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (3)
 
plaats een reactie
 
 
rachel

15 mei 2008 20:03

goed bezig
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN