Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Bloeden als bewijs van maagdelijkheid is flauwekul!
12 jun 2008
Op 31 mei 2008 besteedden verschillende kranten aandacht aan een ontbonden huwelijk in Frankrijk. De bruid had niet gebloed tijdens de huwelijksnacht waarop de bruidegom aannam dat zij geen maagd meer was. De bruid is teruggebracht naar haar ouders en vervolgens is het huwelijk via de rechter in Lille ontbonden.

Dit vind ik verbijsterend!!!! Medisch gezien heeft maagdelijkheid en bloeden namelijk niets met elkaar te maken. Ik zet de medische feiten nog even op een rij:
het maagdenvlies is geen dicht vlies maar een flexibel randje. (In een heel enkel geval is het wel dicht, dan ontstaan klachten omdat menstruatiebloed de vagina niet kan verlaten en is een kleine medische ingreep nodig);
de helft van de vrouwen bloedt niet als ze voor het eerst seks hebben. Als ze wel bloeden heeft dit niks met het maagdenvliesrandje te maken;
aan het lichaam van een jonge vrouw zonder kinderen valt bijna nooit te zien of te voelen of zij maagd is. (zie ook de folder “Feiten en fabels over het maagdenvlies” van de Rutgers Nisso Groep www.rutgersnissogroep.nl)

Ik kan me herinneren dat vorig jaar in Duitsland een moslima vroeg om ontbinding van haar huwelijk omdat haar man haar sloeg. Dit is door de rechter afgewezen omdat het bij de cultuur zou horen.

Hoe is het mogelijk dat in moderne westerse landen zoals Duitsland en Frankrijk traditionele opvattingen die vrouwen schaden, klakkeloos door rechters worden overgenomen? Hoe is het mogelijk dat een Franse rechter en Nederlandse kranten op basis van foute medische feiten een vrouw beschuldigen van leugens?

Sinds september ben ik bezig met een Burgerinitiatief om de mythe van het maagdenvlies te ontkrachten. Ik wil de Tweede Kamer vragen zich uit te spreken tegen deze mythe en deze actief te ontkrachten. Momenteel wordt de mythe zelfs in Nederland breder verspreid in plaats van bestreden. Terwijl deze mythe ernstige gevolgen kan hebben voor vrouwen. Zoals verstoting of eerwraak.

Zou het niet geweldig zijn, als de politiek zich uitspreekt tegen de mythe van het maagdenvlies en dit misschien wel wereldnieuws wordt? Zou het niet geweldig zijn, als geen enkele vrouw meer in de problemen komt als ze niet bloedt tijdens de huwelijksnacht? Om dit voor elkaar te krijgen, heb ik 40.000 steunbetuigingen nodig.

Mensen die het Burgerinitiatief willen steunen, kunnen dit doen door hun naam, adres en geboortedatum te mailen naar mytheontkracht@live.nl zie ook www.mytheontkracht.nl

Ik reken op jullie steun!
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (3)
 
plaats een reactie
 
 
Kisgülü

1 okt 2008 4:11

Dames,
dit onderwerp is niet zo maar te ontkrachten of wat dan ook. Je kunt het ook niet zo maar ontkrachten als tradities die eeuwenlang in stand worden gehouden door ontzettend veel mensen. We moeten weten hoe het ontstaan is, hoe het in stand wordt gehouden en harde gegevens hebben om te bewijzen . Er zullen velen zeggen dat ze je steunen maar als het hen zelf betreft of zich voordoet in hun familie of omgeving zullen die mensen moeilijk tegenover de anderen zich kunnen verdedigen!
Ik weet het niet, dialoog lijkt me een weg naar....En bepaalde groepen bereik je door in sleutelposities zittende belangrijke personen van die groepen waar ze naar zullen luisteren te bereiken. En terecht zeg je ook dat de politiek dit onderwerp in hun agenda moeten zetten.
Het lijkt me niet alleen een kwestie die in het oosten plaatsvindt maar ook in het westen!
Succes
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN