Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Turkse doelman verre van schlemiel
27 jun 2008
Groen en geel heb ik me geërgerd aan de verslaggeving over de kwartfinale tussen Turkije en Kroatië. De winnaars konden niets goed doen, de verliezers niets fout. Noch bij de NOS, noch in NRC Handelsblad. Het begon al voor de wedstrijd, met de introductie van Jack van Gelder dat de Kroaten de grote kanshebbers waren. Hoe duidelijker vervolgens bleek dat het tegenovergestelde waar was, hoe negatiever de anchor man van de NOS werd over het spel van de Turken. Irritant, maar in het vuur van een live verslag kan dat gebeuren.
 
Een stuk kwalijker vond ik vervolgens het commentaar van sportredacteur Dirk Vandenberghe in de zaterdagkrant van NRC Handelsblad. Die had immers op zijn gemak naar de wedstrijd kunnen kijken en er een uurtje of wat over kunnen nadenken. Ook bij hem waren de Kroaten huizenhoog favoriet. De vraag waarom die dan niet beter hadden gespeeld, kwam daarbij blijkbaar niet in hem op. Waarom scoorden zij niet, ondanks alle kansen die ze kregen? Nu raakten ze alleen maar van slag, ondanks (of misschien juist door) het bij tijd en wijle miserabel ogende spel van de Turken.
 
Na alle voorafgaande wedstrijden kan de Turkse verdediging geen geheimen meer hebben gehad, maar toch kwamen de Kroaten er niet doorheen. Pas in de 28e minuut van de verlenging slaagde Klasniç er in doel te treffen. Het kost mij als Turkse geen enkele moeite om te zeggen dat keeper Rüstü daarbij bepaald niet vrijuit ging. Maar dat sportredacteur Dirk Vandenberghe in zijn verslag in NRC Handelsblad deze doelman de dag na de wedstrijd een “schlemiel” mag noemen is ronduit beledigend voor iemand die ook een aantal ballen waanzinnig mooi heeft tegengehouden en die ook de enige 'mogelijke' treffer tijdens de penalty’s heeft weten te verijdelen.

Mario Been en Jack van Gelder brachten bij hun nabeschouwing op tv de grootmoedigheid op om terug te komen op hun commentaar van voor de wedstrijd. Been zei zelfs dat hij het niet meer aandurfde om nog iets over het Turkse spel te zeggen. Dat siert hem. Want hoe je het wendt of keert, Turkije levert tot nu toe de meest sensationele overwinningen van het hele EK. Het wachten is nu alleen nog op een neutrale nabeschouwing in NRC Handelsblad waarin ook Dirk Vandenberghe die realiteit onder ogen ziet.
 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (4)
 
plaats een reactie
 
 
Sefika

1 jul 2008 17:42

Mevr. Romana zal het niet kennen (of wel als ze zelf Turks is en onder een pseudoniem schrijft), maar in het Turks hebben we een spreekwoord: "Meyvesi olmayan agac taslanmaz". Met andere woorden: hoge bomen vangen veel wind. Het is makkelijk om mensen aan te vallen die boven het maaiveld uitsteken, simpelweg omdat die opvallen. Gelukkig maar, want ze verkondigen o.a. de stem van het (grote of kleine) publiek.
P.S. Mijn man heeft ook geklaagd bij de NOS over hun eenzijdige commentaar!
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN