Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Lets talk about men!
30 sep 2008
Dit was de naam van een workshop gegeven door Aernout Zevenbergen (auteur van ‘Vlekken van een Luipaard’), Dean Peacock en Bafana Khumalo (Gender Sonke Justice Project Zuid Afrika) op Women Inc afgelopen december over de Afrikaanse man.

De Afrikaanse man bestaat natuurlijk niet. Zo divers als Afrika is, zijn ook de mannen die er leven. Maar ook, de individuele Afrikaanse mannen zijn niet statisch en veranderen tijdens hun leven. Op de één of andere manier wordt de Afrikaanse man gezien als onveranderlijk. In veel gevallen wordt hij in Afrika afgespiegeld als een drinkend, geldverspillend, gewelddadig en nutteloos wezen dat de ontwikkeling van vrouwen in de weg staat.

De minderheid verpest het voor de rest en krijgt veel media aandacht. Als zo vaak lijden de goeden onder de slechten. Het geweld tegen vrouwen raakt hun persoonlijk. Het treft hun vrouwen, zussen, dochters en moeders en het veroorzaakt wantrouwen naar mannen. Waardoor zij zich genoodzaakt voelen om aan de andere kant van de straat te gaan lopen als zij ’s avonds een vrouw tegen komen, om de vrouw te laten zien, dat ze niets kwaads in de zin hebben.

De nieuwe Afrikaanse man neemt verantwoordelijkheid. Wil zijn kinderen kunnen opvoeden en een bijdrage aan het huishouden leveren. Hij ziet in dat mannen beter worden van de emancipatie van vrouwen. Hij wil zijn vrouwelijke kanten ontwikkelen en andere mannen helpen verder te groeien. Via het “Gender Sonke Justice Project Zuid Afrika’ bestrijden deze mannen geweld tegen vrouwen.

Momenteel vindt een strijd plaats tussen de oude macho rolmodellen en de nieuwe Afrikaanse man die uiteindelijk Afrika verder zal helpen. De Afrikaanse samenleving is langzaam aan het veranderen en begint de nieuwe rolmodellen te omarmen.

Is deze ontwikkeling ook binnen Nederland gaande? Volgens mij wel, zo zag ik laatst een dader van eerwraak op televisie die samen met andere jonge mannen scholen langs gaat om eerwraak te bestrijden. Ook wordt de door mij gestarte actie om de mythe van het maagdenvlies te ontkrachten, door bekendheid te geven aan de medische feiten rond het maagdenvlies, gesteund door drie Turkse mannen. Op de website www.mytheontkracht.nl pronken ze in actie T-shirt. Waaronder Zeki Barran een bekend gemeenteraadslid in Rotterdam. Het wordt tijd om de positieve rolmodellen de aandacht te geven die zij verdienen.
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (2)
 
plaats een reactie
 
 
Hanneke Felten - MOVISIE

30 sep 2008 15:48

P.S. Shields zijn dus de jonge mannen die je op TV hebt gezien die langs scholen gaan om eerwraak te bestrijden.

groet,
Hanneke
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN