Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Yoga aan de Bosporus
5 okt 2008
En daar zaten we dan, met zijn achten in kleermakerszit in het appartement van de 25-jarige Turkse yogalerares Arzu Ozev, sinds twee jaar bevoegd om Art Of Living-cursussen te geven.
Ik had mij opgegeven voor deze VIP-cursus, ook omdat Filiz Odabasi (directeur AOL Washington) van de partij zou zijn. Ik had haar vorig jaar ontmoet tijdens een diner bij Arzu. Maar ook wilde ik de cursus doen omdat het in een van de meest prachtige wijken van Istanbul ligt: Fenerbahce, ja, die van de voetbalclub, de wijk met zijn chique winkelstraat Bagdat Caddesi, de kilometerslange boulevard op de Aziatische kant en zijn mondaine bevolking. Overdag shoppen bij Miu Miu, Barbara Bui en Balenciaga, lunchen in een yachtclub en s avonds mediteren met uitzicht op de Bosporus. Acht mensen met verschillende achtergronden. Een 72-jarige professor Gynaecologie, een 54-jarige Rotarian, een 50-jarige econome bij een bank, een geneeskundige, een voormalige vrouwenarts, Filiz, Arzu en ik. Allemaal verschillende mensen, maar gedurende deze driedaagse cursus waren we twee uur lang allemaal hetzelfde. We leerden weer te ademen als baby's (via de buik), we leerden onze lichamen echt te kennen en te controleren, en door ons bewust te worden van elke spier in ons lichaam kwamen we tot rust. De ervaren spiritualisten kwamen makkelijker door de oefeningen heen, maar toch was het goed te doen, ook voor degenen die geen conditie hadden. Wat zo bijzonder was aan deze cursus, was de rust die Filiz, ondanks haar drukke schema (ze zou in veertien dagen tijd 16000 vliegkilometers maken), uitstraalde naar de groep. Dat had waarschijnlijk te maken met de ademhalingstechnieken die ze gebruikte, maar de rust werd ook gecreeerd door de gesprekken die we tussen de oefeningen door met elkaar hadden. We deelden ervaringen en wijsheden met elkaar, practische oefeningen in stress-situaties en waarom bepaalde gewoontes er in zijn geslopen. Erg leerzaam.
Bewustwording. Dat was het resultaat van deze drie dagen yoga aan de Bosporus. Volgend jaar ga ik weer. De combinatie stad, yoga en zee werkt voor mij, de combinatie die ik nooit had gezocht bij een stad als Istanbul.
 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (7)
 
plaats een reactie
 
 
Kisgülü

6 dec 2008 12:45

Ja, Piyer Loti(leuk he zoals Turken veel Franse woorden op zijn turks zich eigen maken) is inderdaad bij Eyup Moskee, ik heb niet opgelet of er graven in de buurt waren, lagen die niet een beetje lager op de helling?Nou, ik moet het maar gaan zien....Weet je wat nog meer leuk is? De kustlijn van Bosporus,voor wandelaars ideaal, je kunt overal van het uitzicht genieten en ook altijd wat drinken/eten. Ja, het verkeer maakt ook gebruik van de kustwegen,dus dat is ook uitlaatgassen inademen,maar die wordt grotendeels door de vaak aanwezige wind meegevoerd...
Wie laatst geweest is heeft zeker ook gezien dat de skyline van Istanbul veranderd is, zoals je in Amerika ziet, veel wolkenkrabbers
Ah Istanbul , je wordt er poètisch van..
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN