Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Verdachte, wat zegt dat?
5 okt 2008
Van de week zat ik met de stadsmarinier (lost in opdracht van de Rotterdamse burgemeester veiligheidsproblemen op) te praten. Hij was bezig een analyse te maken van de problematiek in de Rotterdamse Vogelaarwijk waar ik werk. Hij presenteerde mij cijfers; van de Antilliaanse jongeren stond 24% geregistreerd als verdachte bij de politie. Hier schrok ik van, als je het percentage zou omrekenen naar geslacht, wetende dat tussen 85% en 95% van alle geweldsdelicten door mannen wordt gepleegd, kom je op een percentage van 50% voor Antilliaanse jongens. Dit is vergelijkbaar met de percentages die Marjon van San (criminologe) aanhoudt voor Antilliaanse en Marokkaanse jongens.

Later besprak ik dit met goede vriend van mij. Hij keek me aan en vroeg, wie vullen de statistieken? Wat zegt het woord verdachte? Het betekent niet dat je schuldig bent, je wordt alleen maar verdacht.
Hij vertelde dat een Antilliaanse kennis van hem altijd met een laptop naar zijn werk gaat en al drie keer door de politie is aangehouden. Daarnaast gaf hij het volgende voorbeeld uit zijn eigen leven. Hij woonde tijdens zijn studie in een buurt met voornamelijk witte mensen. Als hij met een aantal gekleurde vrienden over straat liep, hadden ze veel bekijks. Op een avond besloten zij zelf de politie te bellen. Ze vertelde de politie, dat bij hun in de straat drie negers liepen en dat ze niet wisten wat die daar deden. Binnen 2 minuten kwam een politiewagen aangescheurd en werden ze opgepakt.

Een Antilliaanse kennis van mij vertelde, dat hij vroeger erg van elektrische apparatuur hield. Als hij uit school kwam, liep hij altijd even langs de elektronica afdeling van V&D. Hij had geen geld om iets te kopen maar ging gewoon kijken. Op een maandag werd hij opgepakt. Het weekend daarvoor was er ingebroken, men verdacht hem. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten, maar voordat ze hem vrijlieten, wou hij zeker weten dat zijn verdachtmaking niet in de statistieken zou belanden. Hij wou niet dat deze onterechte aanhouding de gegevens over Antillianen negatief zou beïnvloeden. Als ik niet met die goede vriend had gesproken, was mijn houding ten aanzien van Antilliaanse jongens in Pendrecht verhard en was ik meegegaan in de visie van de stadsmarinier. Nu heb ik de stadsmarinier gebeld en heeft hij deze misvatting uit zijn analyse gehaald.
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (5)
 
plaats een reactie
 
 
Maha Abu Lail

23 feb 2009 14:32

Geachte mevrouw Balkema,
Betreft: Politieke cafe : Reproductieve rechten van de vrouw. Ik wil graag telefonisch contact met u hierover opnemen. Ik zou het zeer op prijs stellen indien u uw telefoonnummer naar mij e-mailt.
Dank u .


Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN