Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Menstruatiebloed via de achterkant?
17 nov 2008
Tijdens de Ramadan heeft Bouchra (een vriendin van mij) een Itarmaaltijd voor mij georganiseerd, zodat ik haar vriendinnen kon ontmoeten. Het was een hartverwarmend etentje waarbij heel open over van alles en nog wat gepraat werd en we veel gelachen hebben.

Natuurlijk vertelde ik over mijn actie om de mythe van het maagdenvlies te ontkrachten. Ik was benieuwd hoe de vriendinnen van Bouchra zouden reageren omdat het voor een deel over hen gaat. Ze steunde het initiatief volmondig en boden aan steunbetuigingen voor me te verzamelen. Gelukkig had ik voldoende actie T-shirts om uit te delen meegenomen. Ik vertelde dat ik bij FunX op de radio was geweest en daar gesproken heb over de misverstanden rond het maagdenvlies; dat het maagdenvlies in de meeste gevallen geen dicht vlies is, dat meer dan de helft van de vrouwen niet bloedt als zij voor het eerst seks heeft en dat je aan het lichaam van een jonge vrouw zonder kinderen bijna nooit kunt zien of voelen of zij maagd is. Tijdens deze radio-uitzending mochten jongeren bellen. Nadat ik mijn uitleg gegeven had, belde een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond. Hij was het totaal niet met mij eens en ontkende dat ik de waarheid sprak. Ik antwoordde dat ik begreep dat het verwarrend voor hem moest zijn, dat geldt voor iedereen die van huis uit iets naders meegekregen heeft. Waarop hij antwoordde, dat het ontmaagden van een vrouw iets was waar hij naar uitkeek. Het was zijn beloning na het huwelijk. Ik vroeg hem wat de beloning voor de vrouw was? Hij zei dat hij haar na het huwelijk financieel zou onderhouden. Waarna hij moest lachen en toegaf, zelf ook maagd te zullen blijven. Hij kwam terug op wat ik gezegd had, omdat hij niet kon geloven dat het maagdenvlies geen dicht vlies was. Voor meer informatie over dit onderwerp heb ik hem verwezen naar de site van de Rutgers Nisso Groep (via deze site kan de folder “Feiten en fabels over het maagdenvlies” gedownload worden) en heb ik hem het volgende gesteld: “Hoe denk jij dat het menstruatiebloed de vagina verlaat, als deze afgesloten is door een dicht vlies?” Hij wist het niet, moest even nadenken en kwam vervolgende met de volgende oplossing: “Waarschijnlijk via de achterkant”. Waarop mijn toehoorsters hard moesten lachen en één van hen uitriep:”Ja, want daar is hij al vaak genoeg geweest!”
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (3)
 
plaats een reactie
 
 
Ines Balkema

26 nov 2008 12:12

Hallo Kisgülü,
Bedankt, voor je leuke reactie. Afgelopen zondag heeft de NIO aandacht besteed aan seksualiteit en deze actie. De uitzending wordt zaterdag 29 november om 11.00 uur herhaald en op Evaweb.nl gaat een interview plaatsen. Verder sta ik maandelijks op de markt in Rotterdam om steunbetuigingen te verzamelen en met mensen te praten. Als je nog tips hebt om jongeren te bereiken dan hoor ik het graag.
Groeten,

Ines
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN