Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Noem haar geen “Marokkaanse”
9 mrt 2009
Een aantal weken geleden raakte ik in gesprek met de voorzitter van Stichting Nafar een Noord Afrikaanse homobeweging. Hij vertelde mij dat zij tweemaandelijks een couscousavond organiseren in het COC gebouw in Amsterdam. Deze avonden worden zowel door hetero’s als homo’s bezocht en het is niet helemaal duidelijk wie tot welke groep behoort. Een aanwezige vriend van mij, die geen geheim maakt van zijn voorkeur voor mannen, vroeg: Hoe weet je het dan? Waarop de voorzitter van Nafar antwoordde, dat weet je niet en dat vinden wij ook niet zo belangrijk. Later die dag gingen we naar het Arabische homocafé Habibi Ana. De eigenaar vertelde dat het café zowel door hetero’s als homo’s bezocht wordt en dat het (uitzonderingen daargelaten) niet duidelijk is wie tot welke categorie behoort. In het café kunnen mensen gewoon zichzelf zijn en vallen mensen op mensen. We raakten in een discussie over het feit dat het zo typisch Nederlands is om mensen altijd maar in hokjes in te delen terwijl mensen vaak veel meer zijn dan een hokje. Zo kunnen mensen in hun leven van categorie veranderen en in meerdere hokjes tegelijk passen. Door mensen steeds in hokjes te plaatsen brengen wij een scheiding aan tussen wij en zij. Dit gebeurt ook stelselmatig door gebruik te maken van het woord allochtoon of de etnische achtergrond van iemand te benadrukken.
Toen Aboutaleb in Rotterdam aangesteld werd als burgemeester, ontstond er bij Leefbaar Rotterdam ophef over zijn Marokkaanse afkomst. Hij gaf aan al 30 jaar in Nederland te wonen en niet op zijn afkomst maar op zijn daden beoordeeld te willen worden. Fatima Elatik reageerde na haar aanstelling als stadsdeelvoorzitter Zeeburg in Amsterdam hetzelfde. De in Nederland geborene wil niet met haar etnische achtergrond benoemd worden. Iets wat natuurlijk niet zomaar ophoudt. Ik vraag me wel eens af wanneer mensen met een internationale achtergrond en geen Kaukasus uiterlijk er echt bij horen. Al ben je derde generatie dan wordt je in Nederland nog aangesproken op je niet Nederlandse achtergrond. Het in hokjes plaatsen van mensen lijkt een restant van de verzuiling, waarbij mensen ingedeeld werden op basis van religie. Het wordt tijd dat er naar Aboutaleb, Elatik en anderen geluisterd word en er geen kunstmatige scheiding meer wordt aangelegd. Het zijn Nederlanders!!!!!
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (11)
 
plaats een reactie
 
 
markus

27 jan 2021 13:22

N2EqW2 https://buyzudena.web.fc2.com/
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN