Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Mijn studenten
7 apr 2009
Wat gaat de tijd snel, alweer een maand nog colleges en dan ben ik klaar op de Universiteit. Ik kwam er achter dat ik op deze site niets heb verteld over mijn studenten.

Wel, ik geef het vak 'Online Publishing'' op de School voor Journalistiek aan de Universiteit van Texas. Deze universiteit heeft ca., schrik alsjeblieft niet, 195.000 studenten in de hele staat Texas. In Austin zijn dat er 53000, dus je begrijpt het wel als ik zeg dat de hele stad is gebaseerd op studenten. De indrukwekkende campus, met zijn colossale cremegekleurde gebouwen omvat een terrein als de helft van Rotterdam. Om van het ene gebouw naar het andere te kunnen komen doe je er wel eens een uur over. Het is de vierde grootste Universiteit van Amerika, destijds voornamelijk gefinancierd met olie, wat het ook meteen, na Harvard, de tweede rijkste universiteit van Amerika maakt. Ik heb zo'n 6000 collega-professoren en op een dag werken er zo'n 22000 mensen op de campus.

Op elke hoek van de straat vind je wel een coffeeshop (andere betekenis dan die in Nederland natuurlijk: hier verkopen ze gewoon koffie) of een fastfood restaurant. Wat mij vooral opvalt is de kleding van de meisjes. De jongens zie je bijna nooit in korte broek (al is het 30 graden), maar bijna alle meisjes (ze zijn vooral ook blond) zie je in hele korte Nike-sportbroekjes. Hoe koud of warm het ook is. Je kent ze wel, een beetje van die Cheerleader-typetjes..Buiten is het nog wel gewoon om zoiets te dragen (je krijgt dan het idee dat iemand aan het joggen is), maar toen een van mijn studenten het klaslokaal binnenkwam in haar zwarte Nike-shorts, moest ik wel even nadenken wat ik daarvan vond. Maar natuurlijk vond ik het goed. Ik kan en mag er trouwens ook niets over zeggen. Maar zoiets zou volgens mij niet zo snel in Nederland niet gebeuren (al is het omdat het daar veel kouder is).

Mijn studenten zijn allemaal vrouw, op 1 man na, Jeffrey. En eigenlijk is hij ook mijn lievelingsstudent; hij luistert veel beter en ik waardeer zijn mening omdat hij als enige man zijn oordeel kan geven of onze site wel niet te 'vrouwelijk' wordt, iets wat ik absoluut not done vind voor een nieuwssite. Sinds een paar maanden zijn Jeffrey, Brenna, Kristin, Ashlynn, Laura (2x), Samantha (2x), Carolina, Rebecca, Layne, Alice, Christina, Ruby en ik bezig met het opzetten van een online nieuwsmagazine voor 'young professionals' in Austin.

Elke week is het weer een uitdaging om les te geven in een vak dat nog steeds niet 'uitgevonden' is. Het vak 'online journalism' is nieuw en we zijn met zijn allen (over de hele wereld) aan het pionieren. Er bestaan nog maar heel weinig boeken hierover, en bijna alle 'docenten' hierin zitten soms met de handen in het haar omdat het een snel veranderd medium is. De webtechnologie gaat zo snel (denk aan nieuwe communities als facebook, linkedin, hyves, blogs) dat we soms niet weten hoe lang iets duurt waar we in les geven.

Een ding is me wel duidelijk en volgens mij geldt het ook voor jullie (Sen-lezers): ik leg aan mijn studenten dingen uit dat ze eigenlijk al jaren veel meer bezig zijn met het uitgeven van hun eigen publicaties op internet. Denk maar aan de blogs die zoveel jonge mensen al hebben. En wie shopt op internet, wie dagelijks zijn rekeningen betaald, wie daglijks zijn eigen blog schrijft, of te vinden is op hyves, linkedin of facebook, is eigenlijk al 'uitgever' van zijn eigen nieuws of magazine.
 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (0)
 
plaats een reactie
 
  Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN