Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Dood?
23 apr 2009
Ik kan mijn ogen niet geloven als ik het nieuws lees op mijn Blackberry.
Een slechte grap denk ik, van de nieuwsbriefredactie van De Journalist. Martin Bril overleden (49) staat er. Helemaal aan het eind. Waarom niet aan het begin van de nieuwsbrief? Heb ik misschien even het Nederlands nieuws van de afgelopen 24 uur gemist? Nee, als ik helemaal naar beneden scroll, blijkt het echt waar te zijn.

Martin Bril is dood.

Heel ongeloofwaardig nieuws. Want als je even zijn naam googlet, is hij springlevend, met zijn columns, met zijn boeken en de ontelbare interviews op radio en tv. Ik kende hem niet. Heb hem een keer gezien, toen hij de avond opende van Blaadje, een tijdschrift voor media-professionals. Ik was daarbij uitgenodigd omdat ik verkozen was tot de Top 10 van Beste Uitgevers.

Ja, ook toen had hij een prachtige tekst. Als altijd. Heel simpel maar erg to the point. Martin Bril staat voor mij gelijk aan 'Makkelijk Nederlands". Iedereen kon hem volgen. Geen vocabulaire of zinsopbouw waarvoor je eerst naar wikipedia of vandale.nl moest om het te kunnen begrijpen. Ik ben benieuwd hoeveel mensen van niet-Nederlandse afkomst hij tot zijn fans zou kunnen rekenen.

Wat mij persoonlijk ontzettend fascineerde is hoe Bril alledaagse handelingen en acties van mensen zo treffend wist te beschrijven. Als ik zijn columns las, leek het net of ik de hoofdpersoon was die hij beschreef. Hij zorgde ervoor dat de lezer degene was die alles observeerde. En nog leuker: geen tekst ging voorbij zonder een detail wat je liet nadenken voor de rest van de dag. Zelfs een stoelpoot kreeg meer betekenis als Bril een cafe beschreef.

Ik ben altijd jaloers op schrijvers die je weten te raken. Schrijvers die precies weten wat de lezer zou willen lezen. Samen met Remco Campert was Martin Bril mijn grote voorbeeld. Zij leerden mij dat je niet ingewikkeld hoeft te doen om je publiek te ontroeren, tot nadenken te krijgen.

Ik moet nu de klas in, anderhalf uur lesgeven aan toekomstige journalisten van Amerika. Vandaag begin ik de les met een ode aan een van Nederlands beste journalisten. Ik ga mijn leerlingen uitleggen hoe columnisten een invulling kunnen geven aan iemands leven. Of zoals iemand als reactie op zijn dood schreef: Waarmee moet ik nu elke ochtend beginnen? Ik zocht mijn Bril'.

Beste Martin, een paar weken geleden schreef je in de Volkskrant dat de dood je enige genezing zou zijn. Ik hoop dat je eindelijk je rust hebt gevonden.
 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (13)
 
plaats een reactie
 
 
Kisgülü

1 jun 2009 0:20

Hallo dames,
de een denkt met modder te gooien iets te bereiken de ander ruikt een artikel en Leyla reageert met een realistisch aan den lijve ondervonden ervaringen. Ook ik kan met een dikke lijn ondertekenen dat alle artikelen die journalist Senay heeft geschreven met enthousiasme bij de lezers ontvangen is! Als je haar artikelen niet wil lezen leg je het opzij, zo simpel is het. Net zoals een kijker met de afstandsbediening de tv kan uit zetten als het programma hem/haar niet bevalt. Mijn vriendinnen/vrienden/kennissen/collega's zijn dolenthousiast over haar artikelen, het heeft hun ogen geopend, hen een andere zienswijze geleverd, discussie doen opwaaien, naar zichzelf laten kijken waardoor hun kijk ook een andere kleur heeft gekregen!
Wie de rookgordijn van een ander ziet moet eerst zelf in de spiegel kijken om eigen rookgordijn te laten verdwijnen, dan zie je de dingen helderder zoals ze zijn en niet zoals jij denkt dat ze zijn!
Hulde aan Leyla!
Senay is mans genoeg om zulke dingen niet al te serieus te nemen, hoop ik! Blijf schrijven want wij willen nog meer lezen!
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN