Şenay Özdemir
Oprichter van SEN, journalist, auteur, moeder.. Senay Ozdemir is een duizendpoot, maar vooral kan ze betiteld worden als een ware cosmopoliet. Op deze site schrijft ze over alles wat ze meemaakt in haar leven in Nederland en in Texas waar ze, sinds haar verblijf in Austin, haar hart aan verpand heeft. Senay is ook te volgen op twitter (@)senaytweets en ze houdt ook een Engelse weblog bij: http://www.senayozdemir.blogspot.com.
 
 
 
Arzu, Yelda en Bahar
11 jul 2009
Lieve lezeressen,

Waarschijnlijk hebben jullie het al gelezen of gehoord, maar mijn debuutroman is uit! De harsclub. Speciaal voor jullie geschreven. Eindelijk luchtige literatuur waarin je weg kunt dromen in de dagelijkse beslommeringen van Yelda, Arzu en Bahar.

Je zou namelijk haast vergeten dat niet iedereen in Nederland aan het radicaliseren is. Het grootste deel van de migranten wil een zo normaal mogelijk leven leiden, en doen dat ook. Vooral de jongeren zijn ‘debat-moe’. Ze willen nu vooral van hun leven genieten. Dat merk ik aan alles. Discussies over Geert Wilders prima, maar laten we vooral onze avond niet verpesten, is de houding.

Met De harsclub wilde ik het dagelijks leven van moderne hoogopgeleide mediterrane vrouwen beschrijven, die met onderwerpen bezig zijn als iedere andere vrouw. Maar helaas worden we nog te veel door Westerse ogen gezien: afhankelijk, onderdanig en al helemaal niet modern. Nee, Arzu, Yelda en Bahar zijn zelfbewuste, ambitieuze vrouwen die voor een bepaalde levensstijl gaan, zij zijn zelfs beschaafder dan welke autochtone vrouw ook. En wat mij opviel was dat wij (mediterrane vrouwen), onder elkaar, niets liever doen dan praten over mannen, seks en relaties.

Maar dat is ook meteen de prijs van emancipatie. Want hoe liberaler vrouwen worden, hoe meer eisen ze aan een toekomstig partner stellen. Hij moet wel van bijzondere huize komen om het haar nog naar de zin te maken.

Het was heerlijk om mijn boek te schrijven en op een gegeven moment lieten de karakters me niet los. Ik at de laatste appels uit de groentenbak van mijn koelkast en bakte drie dagen lang alleen maar pannenkoeken omdat ik niet de deur uit wilde. Of liever gezegd, niet de deur uit kon. Als ik onder de douche stond, riepen de karakters me weer naar de laptop. Ik begon van ze te houden. Ik moest vaak lachen om Arzu, voelde dezelfde pijn als Yelda en de onzekere Bahar komt mij ook niet onbekend voor. En dat is wat ik met het boek wil: een zomerboek waarbij je niet veel hoeft na te denken maar je je even kunt laten gaan. Back to basics. We hebben genoeg literatuur met multicultureel drama, vinden jullie niet? Mijn boek gaat over sexy drama.

Mediterrane vrouwen zijn in staat van hun beide werelden het beste er uit te halen. In Amerika hebben ze daar een term voor: cultural savvy. Ik vind het een mooie omschrijving van hoe ik,en andere mediterrane vrouwen, in het leven staan. Het boek is een must voor elke mediterrane vrouw die erg hoge eisen begint te stellen aan een huwelijkspartner. Mijn boodschap is ‘wake up girl’. Doe eerst wat ervaring op voordat je die eisen ook kunt stellen.
Het boek is denk ik leuk als je wilt lezen hoe andere vrouwen als vriendinnen met elkaar omgaan. Het is niet altijd kosjer tussen vrouwen vriendschappen. En misschien is het ook een leuk boek voor mannen. Ze kunnen in het boek heel duidelijk, tussen de regels door, lezen wat een vrouw eigenlijk wil. Sigmund Freud zei ooit: “ The great question which I have not been able to answer, despite my 30 years of research into the feminine soul, is “what does a woman want?” Een stap in de goede richting zou mijn boek kunnen zijn. Ook mediterrane mannen weten soms niet hoe ze met al deze liberale vrouwen moeten omgaan namelijk.

Voor meer informatie verwijs ik jullie natuurlijk graag naar de website van De harsclub. Daarop kun je (uiteraard anoniem) je bekentenis kwijt:
www.deharsclub.nl

Veel leesplezier,
Senay

 
Meer van columns van:
Şenay ÖzdemirMeer columns:
 
       
laatste reactie (5)
 
plaats een reactie
 
 
Maria

7 aug 2010 0:04

Hey BP,
hoezo duiken vrouwen met jan en alleman het bed in om er bij te horen? Misschien vinden ze het gewoon lekker? Laat haar lekker zelf beslissen. Ik heb de Harsclub ook gelezen en ik was blij dat er niets moraliserends bij zat.
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN