Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Wat zou jij de Dalai Lama vragen?
25 dec 2009

De Dalai Lama houdt een aantal workshops in de RAI. Ik ben erbij, samen met 10.000 anderen. Hij spreekt over de belangrijke rol van moeders. We komen allemaal uit een moeder en hebben daarom allemaal aanleg voor compassie. Hij vervolgt zijn inspirerende betoog over het belang van compassie voor anderen en zelfs je vijand. Ik zit geboeid te luisteren en zou hem graag iets vragen. Aan het eind van zijn sessie beantwoordt hij vragen. De monnik naast de Dalai Lama reikt hem briefjes aan. Had ik hem van te voren moeten mailen? Dit weerhoudt mij niet, ik schrijf mijn vraag op. Mijn hart bonkt in mijn keel als ik naar voren loop. Voor de Dalai Lama blijf ik staan met het briefje in mijn hand. Een bewaker komt op mij af en sommeert me mee te gaan. De monniken op de eerste rij protesteren. Terwijl ik achter de bewaker aanloop, merkt de Dalai Lama mij op. Hij roept ”Young person come back!”. Ik loop terug en overhandig mijn briefje aan de monnik. Even later leest hij het voor: “What can we do to make the world a better place for women? and how can we stop domestic violence and honor killings?” De Dalai Lama denkt na, en begint: “In de vroege oudheid bestond leiderschap niet. We leefden in een eenvoudige klasseloze samenleving. Door een aantal criminele ingrepen veranderde dit. Het gebrek aan opleiding leidde tot fysieke overmacht van mannen. Vervolgens zorgde verdere ontwikkeling voor meer gelijkheid tussen de seksen. Naast meer opleiding hebben wij een sterke behoeften aan meer emotionele compassie. Onderzoeken wijzen uit dat vrouwen meer inlevingsgevoel hebben voor de pijn van anderen dan mannen. Door deze grotere sensitiviteit hebben vrouwen meer aanleg voor compassie. Daarom is het leiderschap aan het verschuiven en zien we, dat vrouwen een actievere rol gaan spelen. Vrouwen verdienen meer respect.

Jouw man is eervol en respectvol of misschien is hij arrogant. In dat geval moet je de juiste maatregelen nemen. Welke dat zijn, weet ik ook niet.” De Dalai Lama lacht verontschuldigend.

“Vrouwen moeten de ruimte krijgen om meer compassie te creëren, zodat het zich kan verspreiden over de hele samenleving. Dit zal leiden tot meer rust en vrede. Anders houden we te veel competitie, blijft geld en werk overgewaardeerd en worden de problemen op het gebied van uitbuiting alleen maar groter”.

Next question, de monnik overhandigt het volgende briefje.
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (0)
 
plaats een reactie
 
  Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN