Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Is mannelijkheid als excuus voor geweld, achterhaald?
6 jan 2010

Op een conferentie over de toekomst van integratie, voeren verschillende mannelijke wetenschappers het woord. Als eerste wordt aandacht besteed aan de criminaliteit van jonge Marokkanen en Antillianen. De onderzoeker van het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) heeft het over verdachten. Ik vraag hem wat hij hier mee bedoelt. “Het zijn jongens die een proces-verbaal hebben gehad”. Dat dit percentage lager is onder blanke Nederlanders mannen, zegt waarschijnlijk meer over de blik van de politie.

De eerste onderzoeker noemt keurig dat het om jongens gaat, de tweede onderzoeker heeft het over criminele jongeren. De oorzaak van het geweld van jongeren ligt volgens hem bij de onstabiele gezinssituatie en hij noemt opvoedinternaten als oplossing. Met verbazing zit ik te luisteren. Hoe eerst op basis van verdachte, groepen negatief benoemd worden, opvoeders de schuld krijgen en vervolgens mannelijkheid buiten beeld verdwijnt.

Als iets werkelijk bewezen is, dan is het de koppeling tussen mannelijkheid en geweld. Het belangrijkste kenmerk van daders is, dat ze man zijn. Of we het nu hebben over geweld achter de voordeur, geweld op straat, geweld in het verkeer, geweld van voetbalsupporters, seriemoordenaars en ga zo maar door, 85%, 90%, 95% of 100% van de daders is man. Sommige daden worden alleen door blanken mannen gepleegd; denk aan seriemoordenaars of mannen die meisjes in kelders opsluiten. Bij het vergroten van de veiligheid dient ingezoomd te worden op de achtergrond van mannelijk geweld. Ik besluit de onderzoeker die het over jongeren en opvoedinternaten heeft hier naar te vragen. Ik vraag hem of we niet iets moeten doen met mannelijkheid in plaats van ons te concentreren op etniciteit. Hij verkleint de doelgroep tot jonge mannen en wijst op de biologische oorzaak. Verder discussiëren gaat niet, de tijd is op. Ik ben verbluft omdat het biologisch is, doen we niks? En als het nou niet biologisch is?

Een week later lees ik, dat de link tussen testosteron en geweld niet klopt. De neurowetenschapper Christoph Eisenegger heeft hier onderzoek naar gedaan. Wellis waar onder vrouwen, omdat bij hen bekend is hoelang testosteron in hun lichaam blijft. Volgens de onderzoeker gelden de uitkomsten ook voor mannen. Testosteron bevordert statusgericht gedrag en bij de mens levert sociaal gedrag veel status op. De vrouwen met testosteron, werden socialer. De vrouwen die dachten dat ze testosteron hadden gekregen juist a-socialer. “Het is de mythe van testosteron die agressief maakt, niet de testosteron zelf”, stelt Eisenegger.
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (3)
 
plaats een reactie
 
 
Kisgülü

1 feb 2010 20:33

Hallo Ines,
leuk weetje, misschien kun je er naar toe!
Er is een toneelstuk dat heet "Testosteron" van een Turks gezelschap. Ze spelen nu in het land, ik ga er binnenkort naar toe.
Niet alleen wetenschap houdt zich er mee bezig,ook de kunst!
Ik ben benieuwd!
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN