Ines Balkema
Ines Balkema is initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Mythe Ontkracht (mytheontkracht.nl). Binnen dit initiatief streeft zij samen met een brede groep mensen naar het ontkrachten van de mythe van het maagdenvlies door bekendheid te geven aan de medische feiten.
 
 
 
Amerikaanse schoolfeesten
28 jul 2010
Ik ben geschokt.

Op mijn zestiende woonde ik een jaar lang bij een Amerikaanse familie, behaalde mijn High School diploma en ging naar het examenfeest; Prom. Een heel braaf door de school georganiseerd feest met meisjes in gala jurken en jongens in smoking, zonder alcohol.

Eergisteren val ik tijdens het zappen midden in een Dr. Phill uitzending. Een high school docente vertelt, hoe ze het hoofd van de school in de aanloop naar het eindfeest de leerlingen hoorde toespreken; “ Het is voor meisjes verplicht onderbroeken te dragen en verboden om hun rok omhoog te houden.” Een jaar eerder hadden ze na afloop slipjes en condooms op de dansvloer gevonden.

De docente wordt toezichthoudster bij het volgende eindfeest. Het slowdansen gaat anders dan ze gewend is. Meisjes staan met hun rug naar de jongens, terwijl de jongens met hun onderlijf tegen hun aanrijden. In een donker gedeelte ziet ze een meisje gebukt staan terwijl een jongen in haar stoot. Ze jaagt dit koppel drie keer uit elkaar, maar bij de derde keer voelt ze zich bedreigd en laat ze het zo. Later op de avond ziet ze hoe jongeren in een kring om een seksend paartje staan terwijl ze met hun mobieltjes foto’s nemen. In de uitzending verschijnen meer mensen met dergelijke ervaringen.

Jongeren die seks hebben in het openbaar is niks nieuws. Maar dat dit regelmatig plaats vindt op Amerikaanse schoolfeesten waar docenten ingehuurd zijn om de veiligheid van zestien en zeventienjarige te garanderen, wel. De docente verbied haar kinderen in de toekomst naar het schoolfeest te gaan. Kennelijk gelooft ze niet dat de situatie zal verbeteren, terwijl dit iets is waar ze zelf aan kan bijdragen. Wat dacht je van meer toezicht en het afschaffen van schuren? Hoe kan het dat het brave feest van toen, verworden is tot iets waar ik me als volwassene niet op mijn gemak zou voelen?

En hoe zit het met de moraal van jongeren en het respect voor vrouwen? We kennen allemaal de verhalen uit de jaren 60. De tijd van vrije seks, waaraan vrouwen zich gedwongen voelden mee te doen, om pas later te beseffen hier niet gelukkig van te worden. Hebben we hier iets van geleerd? Is dit waar het naar toegaat als je de seksualisering en vooral de seksualisering van jonge meisjes maar lang genoeg doorvoert? Een strenge maagdelijkheidnorm kan meisjes in de problemen brengen maar het tegenovergestelde ook.
 
Meer van columns van:
Ines BalkemaMeer columns:
 
       
laatste reactie (0)
 
plaats een reactie
 
  Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN