Sinds drie jaar werk ik als adviseur voor particulieren bij een grote bank in Nederland. Toen ik hier solliciteerde, ging ik akkoord met het salaris dat hetzelfde was als in mijn vorige baan. Ik heb deze baan vooral aangenomen vanwege de hele goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Nu is het tijd geworden om een salarisverhoging te vragen, maar ik weet niet hoe ik dat moet aanpakken. Kun jij me helpen?

Ik heb zeker tips voor je. Door schade en schande ben ik wijs geworden en weet ik precies hoe dat soort dingen in hun werk gaan. Waar het bij salarisonderhandelingen voornamelijk om gaat, is dat je overtuigd bent van je eigen kwaliteiten en daarvoor ook een passende beloning vraagt. Mannen zijn daar overigens veel beter in dan vrouwen, die het veel belangrijker vinden om ‘aardig gevonden te worden’ dan om het juiste salaris te verdienen. Als er in jullie organisatie geen vaste termijnen zijn voor beoordelingsgesprekken, dan is het eerste wat je moet doen een afspraak maken met jouw leidinggevende.
Als je een afspraak hebt gemaakt, moet je aan een aantal dingen denken. Laat merken dat je onmisbaar bent. Schrijf op wat je allemaal doet en hebt gedaan, en hoeveel moeite het kost om die dingen te doen. Denk daarbij vooral ook aan rapporten of verslagen die je hebt gemaakt, zodat je baas kan zien hoeveel verantwoordelijkheid je hebt genomen en hoeveel tijd je erin hebt gestoken. Ook is dit een uitstekende manier om te laten zien dat je je werk serieus neemt en dat je nauwkeurig bent. Houd ook vooral bij of je overuren hebt gemaakt.
Daarna moet je laten zien dat je de loonsverhoging verdient. Maak een lijstje van de succesvolle acties die onder jouw verantwoordelijkheid plaatsvonden. Je hoeft niet meteen aan heel moeilijke of grootse acties te denken, maar kunt ook bijvoorbeeld klantgericht werken noemen. Is er een probleem geweest met een klant die dreigde weg te gaan en die besloot te blijven nadat jij een gesprek met hem had gevoerd? Dat is een pluspunt voor jou, maar ook zeer waardevol voor het bedrijf. Of ben jij altijd de eerste die binnenkomt en de laatste die vertrekt? Dan geef je aan dat je dat doet omdat je je betrokken voelt bij het filiaal!
Je baas moet bovendien duidelijk te horen krijgen wat je van hem wilt. Wil je vijftig of honderd euro opslag, of meer? Als je bijvoorbeeld dacht aan honderd euro per maand netto, dan moet je er tien procent bovenop vragen. Dus 110 euro. Je baas zal dan met een tegenvoorstel komen waarbij jullie alsnog op honderd euro uitkomen. Uiteraard gaat dit alleen op als je baas vindt dat je de opslag verdient. Ook al denk jij dat je het bedrag van de verhoging aan hem moet overlaten, vaak is het zo dat werkgevers het juist prettig vinden als hun medewerkers zelf met een voorstel komen. Natuurlijk is het aan je werkgever of hij je dat werkelijk geeft. Maar het gaat er dus om dat jij een duidelijke vraag stelt.
Houd wel rekening met een afwijzing. Want je baas hoeft je verzoek dus niet te honoreren. Dus als hij dat niet doet, moet je voor jezelf een tweede plan maken. Ga je solliciteren naar een andere baan? Dan moet je er voor zorgen dat je aan die baan begint met het juiste salaris.
Dan heb ik nog twee tips voor je. De eerste is dat je ook dan ongeveer tien procent boven het salaris dat je wilt verdienen gaat zitten, zodat er
‘onderhandelingsruimte’ is. De tweede tip is dat je uitzoekt welk salaris hoort bij de functie waarnaar je solliciteert.
Voor dit soort informatie kun je op de volgende site terecht:
www.fnvvrouwenbond.nl en www.loonwijzer.nl.

Heb jij een vraag of zit je met een probleem? Stuur dan een e-mail naar sen@senmagazine.com
 
   
       
laatste reactie (1)
 
plaats een reactie
 
 
johnanz

19 apr 2022 4:54

http://imrdsoacha.gov.co/silvitra-120mg-qrms
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

november 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN