Ik ben een Nederlands meisje uit Utrecht en ik ben onverwacht zwanger geworden van een Marokkaanse jongen. Onze relatie verkeert nog in een zeer pril en onzeker stadium. Toch ben ik erg blij met de zwangerschap. Mijn vriend heeft er grote moeite mee dat we niet getrouwd zijn; en zijn familie weet er dan ook nog niets van af. Op een zus na woont al zijn familie in Marokko. Ik vind het nog veel te vroeg voor een huwelijk omdat we elkaar nog niet zo lang kennen. Ook praktisch (financieel) gezien is trouwen op dit moment geen optie. Nu ken ik een meisje dat met haar Turkse vriend wilde samenwonen en om die reden getrouwd is, maar alleen voor de imam en niet voor de wet. Weet jij hoe dit precies zit en of er verschil bestaat tussen Turkse en Marokkaanse imams? Ik besef dat het een vreemde constructie is, wel trouwen en toch ook niet. Ik zie het als een symbolisch huwelijk om familie niet tegen het hoofd te stoten, zonder me meteen wettelijk te verbinden met iemand die ik nog niet goed genoeg ken. Ik hoop dat je me raad kunt geven.

Allereerst: van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik vind het ook fijn om te horen dat jij verheugd bent over de komst van jullie baby ondanks jullie prille relatie. De beslissing om met je Marokkaanse vriend te trouwen zou in principe niet beïnvloed moeten worden door de komst van jullie kindje. Bij de overweging om te trouwen is het belangrijker om je af te vragen of je zo’n verbintenis met je geliefde wilt aangaan, los van het feit dat je zwanger bent. Jij stelt jezelf ook de vraag of het te niet vroeg is om te trouwen omdat jullie elkaar niet zo goed kennen. Maar dat op zich hoeft niets uit te maken. De praktijk wijst uit dat als mensen de ‘ware’ hebben gevonden, zij snel de beslissing nemen om een verbintenis voor het leven met elkaar aan te gaan. Ik denk wel dat het verstandig is om stil te staan bij de vraag of je dit wel wilt, zoals jij aangeeft.
Uit je brief blijkt dat je hier serieus over hebt nagedacht en je motivatie is duidelijk, daarom vind ik de oplossing die je aandraagt, de geloofsverbintenis, heel valide en een goed alternatief. Het is een symbolische handeling, maar voor de meeste moslims wel degelijk van belang. In jullie geval kan het een uitkomst bieden, omdat je hiermee niet wettelijk verbonden bent aan elkaar. De beslissing om officieel te trouwen kun je daarna altijd nog overwegen.
Wat het islamitische huwelijk betreft: deze zijn deels afhankelijk van de achtergrond van de persoon. Turkije is bijvoorbeeld een seculiere staat en daar heeft het islamitische huwelijk geen rechtsgeldigheid. Het is puur een symbolische daad, terwijl in andere landen naar mijn weten ook trouwaktes worden uitgegeven bij een islamitisch huwelijk. Zo zijn er ook voorwaarden waaraan voldaan moet worden om een islamitisch huwelijk af te sluiten. Wat deze precieze voorwaarden zijn, kun je navragen bij een Marokkaanse imam die verbonden is aan een moskee in jullie gemeente.
Zo’n huwelijk heeft volgens de Nederlandse wet geen enkele rechtsgeldigheid. Zolang er geen officiële huwelijksvoltrekking heeft plaatsgevonden, staan jullie geregistreerd als ongehuwd. Gezien het feit dat je zwanger bent, zouden jullie volgens de Nederlandse wet de ongeboren vrucht of kind officieel kunnen ‘erkennen’. In jullie geval, omdat het jullie eerste kind betreft, moeten jullie dan beiden aanwezig zijn om een erkenningakte te laten opmaken. Laat je hierover voorlichten bij de gemeente.
Ik wil je hiernaast ook adviseren om goed met je vriend te praten over hoe hij zijn rol als (biologische) vader ziet. Hoe denkt hij over opvoeden en in hoeverre wil jij dat hij hier deel van uitmaakt? Gaan jullie samenwonen en hoe denken jullie over religie in het algemeen en de rol die religie hoort te spelen in de opvoeding van jullie kind. Dit zijn essentiële zaken die jullie moeten bespreken om elkaar beter te leren kennen en om jullie relatie voor de toekomst te definiëren. Het allerbelangrijkste is daarbij dat jullie beiden gelukkig zijn en jullie kind een veilige en liefdevolle toekomst kunnen geven. Ik wens je ondanks al deze overwegingen een onbezorgde zwangerschap toe en wens je heel veel geluk!

Heb jij een vraag of zit je met een probleem? Stuur dan een e-mail naar sen@senmagazine.com
 
   
       
laatste reactie (1)
 
plaats een reactie
 
 
markus

19 apr 2022 0:57

http://imrdsoacha.gov.co/silvitra-120mg-qrms
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

november 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN