Ik ben 55 jaar en heb een vriend in Turkije. Omdat de vooruitzichten voor een verblijfsvergunning niet rooskleurig zijn, hebben we al diverse keren geprobeerd elkaar los te laten, zodat hij een normaal leven kan opbouwen. Toch neemt hij weer contact met me op, omdat hij me mist. Omdat hij vrouwen in het algemeen niet vertrouwt, wil hij steeds weten waar ik ben en wat ik doe. Daar heb ik soms moeite mee. Ik wil hem leren begrijpen en het hem naar de zin maken, maar ik wil ook mezelf zijn. Dat is best moeilijk. Sinds oktober 2003 ben ik moslima geworden, al is mijn gevoel anders dan zijn gevoel. Hij zegt bijvoorbeeld dat alleen moslims in de hemel komen. Maar voor mij is Allah, God, liefde en oordeelt Hij niet. Als andere religies vanuit het hart beleefd worden, zijn die net zo ‘goed’. Over dit soort dingen wil ik graag met iemand praten, maar ik ken weinig Nederlands-Turkse vrouwen. En Nederlandse vriendinnen snappen mij niet. Ook zou ik graag met een moderne imam praten, die openstaat voor ideeën en die mij kan helpen om een brug te slaan tussen twee werelden. Kun jij mij verder helpen?

Ik wil je allereerst danken voor de moeite die je hebt genomen om mij een uitgebreide brief te schrijven. Helaas kan ik niet net zo uitgebreid reageren omdat ik veel brieven moet beantwoorden. Zonder je tekort te doen wil ik me dan ook concentreren op het doel van je schrijven. Uit je brief maak ik op dat je een sympathieke, warme en nieuwsgierige vrouw bent, die meer wil weten over de gedachtegang van Turkse mannen, en dan vooral die van je Turkse vriend. Je partner en jij leven letterlijk en figuurlijk in twee andere werelden, dus de vragen die je hebt, zijn niet zo raar. Om Turkse mannen beter te begrijpen zou je je verder moeten verdiepen in de Turkse cultuur, tradities, waarden en normen. Er zijn genoeg boeken die je kunt lezen over Turken en Turkije, die wellicht meer inzicht geven. Ik wil je met name verwijzen naar het boek Turkse vlinders. Liefde tussen twee culturen van Stine Jensen dat recentelijk is verschenen. Informatie over dit boek kun je vinden op Stines website www.stinejensen.nl.
Ook maak je kenbaar dat je vragen hebt over de islam waarover je van gedachten wilt wisselen met bijvoorbeeld een vooruitstrevende, ruimdenkende imam. Helaas beschik ik niet over een netwerk aan imams en kan ik je geen naam geven. Je zult zelf gesprekken met diverse imams aan moeten gaan om uit te vinden met welke imam het klikt. Om in contact te komen met een imam kun je bij een plaatselijke moskee langsgaan. Sommige moskees in Nederland hebben zelfs open dagen. Ook organiseren de meeste grote moskeeën activiteiten, zoals gespreksgroepen, die interessant voor je kunnen zijn. Kijk ook eens op www.spior.nl. Dit is de website van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior). Mogelijk kun je met je vragen over de islam en de gedachtegang van Turkse mannen terecht bij het forum van Mixed Couples: www.mixed-couples.nl. Via dat forum kun je in contact komen met andere vrouwen die een niet-Nederlandse partner hebben en ervaringen uitwisselen. De volgende links zijn een aantal andere forums: www.buitenlandsepartner.nl/forum/, groups.yahoo.com/group/wereldvrouwen/, www.clubs.nl/community/default.asp?clubid=116723, www.stichtinglawine.org/. Stichting Lawine is een landelijke organisatie van en voor ‘biculturele’ relaties en gezinnen. Ze is bedoeld als een ontmoetingsplaats en organiseert ook gespreksgroepen. Via buitenlandsepartner.startpagina.nl/ kun je nog meer links vinden die wellicht interessant zijn. Specifieke forums voor vrouwen met een Turkse partner zijn er ook, zoals www.seni-seviyorum.nl/index.php, en groups.msn.com/NederlandsevrouwenmetTurksemannen. En mocht er voor jou niets tussen zitten, dan kun je heel gemakkelijk zélf een discussiegroep opzetten. Er zijn vast ook andere vrouwen die behoefte hebben om hun ervaringen te delen. Ik hoop dat mijn reactie je toch heeft kunnen helpen en ik wens je heel veel geluk toe!

Heb jij een vraag of zit je met een probleem? Stuur dan een e-mail naar sen@senmagazine.com
 
   
       
laatste reactie (26)
 
plaats een reactie
 
 
johnanz

19 apr 2022 3:52

http://imrdsoacha.gov.co/silvitra-120mg-qrms
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

november 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN