Ik ben een Marokkaanse vrouw en ben sinds een jaar verloofd. Toen ik mijn verloofde voor het eerst zag was ik direct verliefd en hij gelukkig op mij. Het probleem is echter dat hij niet wil dat ik ga werken nadat we getrouwd zijn. Hij vindt het gewoon niet nodig. Ik heb echter een hbo diploma op zak en een erg leuke baan. Hoe kan ik mijn verloofde overtuigen dat het voor mij goed is om te werken?

Heel basaal ziet hij werk(en) enkel als inkomstenbron en vindt dat de extra inkomsten van jou niet noodzakelijk zijn omdat hij in deze behoefte al voorziet. Op zich een nobel streven, alleen beseft hij niet dat jij heel veel plezier haalt uit je werk en hiervoor een investering hebt gedaan in de vorm van een gedegen opleiding.
Wat zijn bezwaren betreft over het feit dat je werkt kun je wellicht de islam als ondersteuning gebruiken. In de islam is het absoluut toegestaan dat vrouwen werken. Sterker nog: het geld dat zij daarbij verdienen, mogen zij volledig voor zichzelf houden, tenzij ze er zelf voor kiest om een bijdrage te leveren in de kosten van het gezin. En heel veel mensen weten ook niet dat als een vrouw kiest thuis te blijven, dat zij volgens de Islam niet verplicht is het huishouden te doen. Een huwelijkscontract is in de islam een contract onder gelijken en geen dienstbaarheidscontract. Bovendien moeten mannen naar het voorbeeld van de profeet, een deel van de huishoudelijke taken op zich nemen, ongeacht of mevrouw uit werken gaat of niet.
In ieder geval adviseer ik je om een serieus gesprek met hem aan te gaan. Op zich moet het niet moeilijk zijn om hem te overtuigen dat jij met plezier werkt en hier je voldoening uit haalt omdat hij dit ongetwijfeld zal herkennen. Echter, om uit te sluiten dat hij tevens andere bezwaren heeft adviseer ik je om te achterhalen wat zijn exacte bezwaren zijn, dus waarom hij niet wil dat je werkt. Mogelijk kun je dan op bezwaren stuiten die hun weerslag hebben op andere zaken zoals het huishouden, opvoeding van kinderen, jouw rol als echtgenoot, met name als hij uitgaat van een traditioneel man/vrouw rollenpatroon. Dit zijn serieuze onderwerpen die je hoe dan ook bespreekbaar moet maken omdat verschillen in opvattingen hierover tot mogelijke problemen kunnen leiden in jullie relatie. Denk hier daarom goed over na en maak ze bespreekbaar met je verloofde!

Heb jij een vraag of zit je met een probleem? Stuur dan een e-mail naar sen@senmagazine.com
 
   
       
laatste reactie (2)
 
plaats een reactie
 
 
Kisgülü

18 jun 2007 21:17

Inderdaad! Belachelijk dat hij dat wil eisen! Laat je dat je aanpraten? Als hij echt voor jou kiest ,heeft hij ook respect voor je en voor het feit dat jij wil blijven werken! Wat denk je zelf, wil je het accepteren? Hoe breng je hem aan zijn verstand?
Succes
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

juli 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN