Tekst: Guldane Doymaz
Opwarming van de aarde
De zomer gaat officieel pas 21 juni in maar dit jaar beleefden we voor ons gevoel al in maart de zomer. De zon scheen wekenlang en de temperaturen bereikten zomerse hoogten. We zeggen het nog maar een keer: de aarde wordt warmer. Hoe blij zon en warmte mensen ook maakt, toch is het maar de vraag of we met de opwarming van de aarde blij moeten zijn. Want de gevolgen zijn aanhoudende droogte, uitsterving van plant- en diersoorten, ziektes, bosbranden en overstromingen.
Er vinden grote veranderingen in de wereld plaats en volgens sceptici is de klimaatsverandering het grootste probleem. Opwarming van de aarde is een dreiging voor ons voortbestaan. De drie opeenvolgende klimaatrapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de afgelopen maanden bevestigen dat nog eens. In het eerste rapport (februari 2007) staat dat de mens de oorzaak is van de veranderde klimaatomstandigheden. In april 2007 verschijnt hierop een vervolg, waarin wordt aangedrongen op beleid om de gevolgen van de klimaatverandering te lijf te gaan. Gelukkig wordt ook iets positiefs meegedeeld, namelijk dat bij een temperatuurstijging van twee graden Celsius nog geen grote gevaarlijke effecten optreden. Wel gaan door extreme weersveranderingen schadelijke gevolgen toenemen, zoals overstromingen en stormschade; wordt 20-30% van plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd als gevolg van de opwarming van de aarde. Landen rond de Middellandse Zee zullen geteisterd worden door ernstige hittegolven en met een toename van bosbranden te maken krijgen. In Europa zullen overstromingen plaatsvinden door de stijgende zeespiegel en het smelten van de sneeuw.
In het derde rapport dat begin mei gepresenteerd is, wordt gepleit voor maatregelen om uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Volgens het rapport hebben we 50% kans om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken indien we in 2050 een halvering van de uitstoot van broeikasgassen hebben gerealiseerd.
De vooruitzichten voor Nederland zien er net zo somber uit als voor de rest van de wereld. Zo bestaat de kans dat een kwart van de bevolking jaarlijks met overstromingen te maken krijgt. Dit kan alleen voorkomen worden door investeringen in dijken en polders.
Niets doen zal uiteindelijk meer kosten met zich meebrengen dan mitigatie (beperken van CO2-uitstoot), zo blijkt uit een milieurapport, uitgevoerd in opdracht van de Britse minister-president Tony Blair. Hieruit blijkt namelijk dat het nemen van maatregelen nu slechts 1 % van het bruto nationaal product kost, terwijl latere aanpassingen aan een veranderd klimaat vijfmaal zoveel eist.
Het is triest maar waar: de armste landen zullen het zwaarst getroffen worden. Hoewel zij de minste CO2 uitstoten zullen zij te maken krijgen met water- en voedseltekorten. De wereldleiders moeten uiteraard hun plicht doen en met gepaste maatregelen komen. Maar daar hoef jij niet op te wachten want je kunt nu alvast het nodige doen om de schade te beperken. Een beter klimaat begint bij jezelf.