Şenay Özdemir
Amerika
Şenay Özdemir, de hoofdredacteur van SEN, is voor een studiereis naar Amerika. Ze is iedere dag onderweg en ontmoet diverse interessante persoonlijkheden. Zij schrijft over ontmoetingen en over haar persoolijke bevindingen.
 
 
 
Ayaan doet het goed in Amerika
4 mei 2007
Gisteren ben ik bij een lezing van Ayaan Hirsi Ali geweest. Zoals we van haar gewend zijn, heeft ze dit ook in stijl gedaan. In een van de meest luxueuze appartementen van het Ritz Carlton Washington, gaf ze een lezing over haar boek 'Infidel' aan de crème de la crème van Washington. Ik zat tussen ambassadeurs, diplomaten, schrijvers, professors en topvrouwen van Washington. Ze zijn onder de indruk van haar. Ik heb Ayaan even gesproken, ze heeft het naar haar zin. Op de vraag of ze kan aarden in Washington zei ze dat ze er bijna niet is geweest. Ze is al maanden over de hele wereld aan het reizen om haar boek te promoten, en met succes, want ze staat geloof ik op nr. 5 op de bestsellerslijst van the New York Times. Niet onaardig, toch? Opvallend is dat haar Nederlands er nog stevig zit, want als ze echt enthousiast begint te worden, zegt ze 'echt!' in plaats van 'really'.

De moslims in Amerika zijn niet blij met haar. En ze hebben gelijk: want veel van wat Ayaan zegt klopt niet, zoals de verwarring die ze zaait over of iets religieus is dan wel cultureel. Het viel me op dat Ayaan weinig tijd heeft voor vragen. Ze komt laat op de lezing aan (wegens security?), houdt een lange lezing (met veel grapjes), en trekt tien minuten uit voor vragen. Veel mensen willen meer weten, maar de moderator selecteert wie de vragen mag stellen. Ik heb het idee dat dit bewust gebeurt: in tien minuten kun je geen discussie aan, vooral niet als het te inhoudelijk wordt. En ook krijgen opvallend weinig 'moslims' (als je ze al kunt zien) geen kans om een vraag te stellen. Maar de lezing krijgt een onverwachte wending wanneer de moderator een laatste persoon uitkiest die de vraag mag stellen. Het is een volblonde Amerikaanse (ambassadeursvrouw) die al jaren getrouwd is met een Marokkaanse moslim: Why do you keep saying that islam is bad since womens circumcision (=vrouwenbesnijdenis) is never done in countries as Morocco and Turkey and honor killings (eerwraak) also occurs in Italy, and as we all know; Italians are romancatholics?

Ja, daar had Ayaan niet echt direct antwoord op. Maar gelukkig voor haar en de organisatie waren de tien minuten voorbij en kon Ayaan met gerust hart plaats nemen aan tafel om haar boeken te signeren. Wat overbleef was een charmante Ayaan, die met veel verve en humor wederom haar publiek voor zich weet te winnen. Ook in Amerika.
 
Meer van weblogs van:
Şenay ÖzdemirMeer weblogs:
 
       
laatste reactie (17)
 
plaats een reactie
 
 
markus

27 jan 2021 14:43

TwhNnB https://buyzudena.web.fc2.com/
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

maart 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN