Lale
New York
Lale (30) is geboren in Turkije en opgegroeid in Nederland. Na haar studie economie werkt ze sinds eind 2006 als consultant voor een internationaal financieel adviesbureau. Ze heeft een relatie met Wim die in Nederland gebleven is. Hoe zal het Lale bevallen in New York, de lange afstand relatie en de perikelen van de Amerikaanse werkomgeving? Je leest het in haar weblog bij Sen.
 
 
 
De klant is koning, ik de baas
15 feb 2007
De stap naar New York. Als ik aan die beslissing terugdenk, voel ik het nog. Heel even was de moed me in de schoenen gezonken, een moment van faalangst. Amerika staat bekend om zijn ellebogencultuur, enorme rivaliteit en extreem lange (werk)dagen. Ik dacht dat bedrijven hierdoor ook hogere eisen aan hun werknemers stellen. Mijn verwachting? Ik verwachtte dat iedereen die op hetzelfde niveau als ik werkt, veel scherper zou zijn en dat het een enorme uitdaging voor me zou worden ze bij te benen. Nu, een paar maanden later, kan ik dat nuanceren. Het is niet zozeer een ellebogencultuur danwel een zwaarder politiek klimaat dat heerst. Één grote bureaucratie. Hier wordt echt letterlijk alles in email vastgelegd en achteraf ook aan gerefereerd. Laatst kreeg ik de opmerking dat ik wel op een heel Europese manier handelde. Ik dacht wat is dat Europese dan, bedoelen ze onze directheid?

Op het moment werk ik als Project Manager met een team onder me. Ik gedraag me hier precies zoals ik dat in Nederland zou doen. Ik bespreek heel veel met het team, vraag om hun input en luister naar hun meningen. Maar ik benoem ook heel direct het politieke klimaat. Laatst zei ik: ‘Hey team, we moeten echt medewerking van John hebben. Hij is een belangrijke speler in het veld en hij kan ons juist heel erg helpen, niet inhoudelijk, maar juist om door de bureaucratische rotzooi te komen.’ Je had de blikken moeten zien. Verbaasd over mijn openheid. Het viel goed, want ze reageerden enthousiast en iedereen kwam ineens met zijn eigen verhaal over het stroperige van de bureaucratie. Zonder uitgesproken woorden voel ik dat ze mijn directheid toch wel erg waarderen.

Een andere dimensie op het werk: ‘de hiërarchie’. De klant is hier letterlijk koning. Als de klant een kik geeft vliegen we met zijn allen. Kun je je voorstellen hoe dat gaat als er meerdere partijen voor één klant werken? We gaan constant tegen elkaar in. Het lijkt wel een kippenhok, totdat de klant roept: ‘Stop! Ik wil naar rechts.’ En je kunt zelf wel invullen wat er dan gebeurt. Ook hier blijk ik toch weer Europees te handelen. Ik raak vaak in discussie met de klant. Ik merk het wel als ik eruit word gegooid, want de Nederlandse werkwijze bevalt me.
De hiërarchie kent ook voordelen: de mensen onder me kunnen zeggen wat ze willen, maar uiteindelijk beslis ik. Gaaf he?
 
Meer van weblogs van:
LaleMeer weblogs:
 
       
laatste reactie (2)
 
plaats een reactie
 
 
Abigail

15 feb 2007 17:22

Als je kijkt naar het huidige kabinet van Nederland, zouden er meer mensen moeten bestaan als jij. Volgens mij durf jij risico's te nemen. Alleen al het feit dat je gaat voor de Nederlandse werkwijze. Dat is nogal gedurfd in een Amerikaans bedrijf.
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

december 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN