Sanne
On the road
De komende maanden reist Sanne Krijgsman (26 jaar en studente Journalistiek) met vriend Job (34, partner en mede-oprichter van een softwarebedrijf) naar India. En wel... Met een Volkswagen busje! Het plan is om door Oost-Europa, Griekenland, Turkije, Iran en Pakistan te rijden om uiteindelijk op plaats van bestemming te eindigen.
 
 
 
Albanië… Het vergeten land
27 apr 2007
‘Albanië, veel te link!’, zegt een dikbuikige Brabander aan wie we op een camping in Kroatië vertellen dat we onderweg naar India zijn. ‘Maar jullie worden toch wel beroofd’, voegt hij er aan toe terwijl hij nog eens aan zijn buik krabt.

Bij de grenspost tussen Montenegro en Albanië treffen we een aardige douanier die goed Engels spreekt. Hij vindt het duidelijk leuk dat we naar Albanië komen en vraagt enthousiast wat we in Nederland horen over zijn land. Het enige wat in me opkomt is dat het het armste land van Europa is; dat slik ik maar in. Job weet ook niet echt iets zinnigs uit te brengen. We rijden Albanië in en worden vriendelijk uitgezwaaid door de douaniers.

In Tirana huren we een kamer in een grijs appartementenblok die bepaald niet ‘sparkling’ is zoals de Lonely Planet beschrijft, maar wel spotgoedkoop en voorzien van warm water. Bovendien zien we de uit de kluiten gewassen kakkerlak in de hoek van de kamer pas als we op het punt staan om de stad weer te verlaten. Blloku blijkt een gezellige wijk. De sfeervolle barretjes die zich op elke hoek van de straat bevinden, zitten behoorlijk vol, al valt het ons op dat mensen bijna geen drankjes kopen. Verder zien we er relatief weinig vrouwen, vooral vrouwen alleen zijn schaars. We vragen ons af waar het aan ligt; waarschijnlijk eerder aan het masculiene karakter van het land dan aan de invloed van religie. De meiden schromen niet hun slanke lijven te tonen; ze dragen korte rokjes en hoge hakken, hun haar en make-up zijn perfect in orde. Oorspronkelijk zijn veel Albanezen moslim, maar na een halve eeuw communisme waarbij religie verboden was, zijn velen overtuigd atheïst geworden. De moslims die er zijn, vallen in ieder geval niet op in het straatbeeld; vrouwen met een hoofddoek of mannen in djellaba zie je niet. In de barretjes en discotheken raken we gemakkelijk met mensen aan de praat. Ondanks de armoede die overduidelijk heerst, klaagt niemand.

In het weekend maken we een tripje naar de Dajtit berg, op 25 kilometer van Tirana. Het lijkt erop dat half Tirana is uitgevlogen om hier plezier te maken en – voor wie het kan betalen – lam aan het spit te eten. Het gros van de families heeft zich verzameld op een terreintje waar je op een paard kunt rijden en er is zelfs een kerel die zijn stokoude taxi verhuurt voor een ritje. Overal zien we de kleine ronde bunkers die oud-dictator Hoxha heeft laten aanleggen uit angst voor een vijandelijke invasie. Ze zijn onmogelijk te verwijderen aangezien ze uit zo’n vijftig ton ijzer en beton bestaan. Nu versieren de Albanezen de bunkers met plantjes, ze gebruiken ze als opslagplaats of – als je de verhalen mag geloven – ze verliezen er hun maagdelijkheid.

Onze laatste nacht in Albanië brengen we door in Elbasan, een doorsnee industriestadje dat niet in de reisgids staat, maar ons wel een goed beeld geeft van het ‘echte’ Albanië. Onze kennis over het land is inmiddels sterk uitgebreid. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld en hebben er oprechte, vriendelijke mensen ontmoet. De Albanezen lijken zich eerder op Amerika te richten dan op Europa; we zien overal Amerikaanse vlaggen en winkels met ‘real American stuff’. Dat is ook niet zo gek, aangezien – in tegenstelling tot uit Europa – uit deze hoek wel veel (zichtbare) hulp aanwezig is. Dat we in het westen nauwelijks iets weten over Albanië, laat staan positieve dingen, lijkt vooral te komen doordat het land door de rest van Europa wordt vergeten en verwaarloosd.
 
Meer van weblogs van:
SanneMeer weblogs:
 
       
laatste reactie (5)
 
plaats een reactie
 
 
Kisgülü

2 mei 2007 21:43

Dat vind ik nou echt tof! Reizen....Echt heel erg leuk om te lezen waar jullie komen. Albanië ,ook lijkt het door regeringen vergeten, mij viel het wel op, ben maar een gewone burger die nieuwsgierig is
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

februari 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN