Melanie
Rotterdam
De Rotterdamse Melanie (29) is sinds 2 jaar praktiserend moslima. Als alleenstaande heeft zij zich ontwikkeld tot een moderne geëmancipeerde vrouw. Zij probeert de balans te vinden tussen het belijden van haar geloof en het meedraaien in de Nederlandse maatschappij. Haar westerse opvoeding en haar islamitische geloof. Zij schrijft over vreemde, gekke, vervelende, leuke, maar vooral ook herkenbare situaties voor iedere vrouw, moslima of niet.
 
 
 
Hoofddoek enzo…
22 feb 2007
Devotie, identiteit, intenties, trots, keuzevrijheid, bescherming, vrijheid, bescheidenheid, waardigheid en stijlvol… deze woorden komen in me op wanneer ik denk aan het dragen van mijn hoofddoek.

Eigenlijk wilde ik het niet direct over dit onderwerp hebben. Maar kennelijk is het toch steeds weer een hot item. Naar aanleiding van mijn laatste stukje kreeg ik vragen, die me eerder zijn gesteld zoals: Waarom kleden sommige moslima’s zich zo sexy? Waarom dragen sommige moslima’s een burka? Waarom dragen bepaalde moslima’s alleen maar zwart? Waarom dragen Turkse moslima’s vaak hoofddoeken met print en waarom Marokkaanse moslima’s (meestal) niet zulke hoofddoeken? Ook krijg ik opmerkingen te horen over meiden met hoofddoek en oorbellen, dat dit toch echt niet kan. Anderen zeggen weer: Ja die hoge hakken bij die meiden dat kan echt niet, maar oorbellen dragen kan wel. Enzovoort.

We leven met zoveel mensen op de aardbol. Ik kan niet voor iedereen deze vragen beantwoorden. Sowieso, wie ben ik om te gaan oordelen over of iemand te sexy of te orthodox gekleed gaat? Ik kan niet zien wat er in het hart van zo’n jonge meid, die sexy gekleed gaat, schuilt. Misschien staat zij wel altijd keurig op voor het ochtendgebed en die andere meid niet. Ik weet het niet. Geen van ons weet dat. Uiteindelijk - niet te vergeten - gaat het om wat Allah weet. Dat is waar ik van overtuigd ben. In het oog van de mens is er al altijd wel iemand die vindt dat een ander iets niet goed doet of juist wel. Ieder heeft een eigen mening, zijn gedachtes, zijn eigen intenties. Natuurlijk heb ik ook mijn opvattingen en denk ik soms: meisje zoals jij gekleed gaat in combinatie met je hoofddoek is volgens mij niet gepast. Dat is mijn gedachte maar dit wil niet zeggen dat ik meteen een mening klaar heb over haar intenties. Wat kan ik doen? Ik zou op het meisje af kunnen stappen en haar advies geven van wat ik denk dat het juiste is. Maar wie zou zomaar op straat naar een onbekend meisje lopen? Ik niet. Ik kan hopen voor haar dat zij haar juiste weg zal vinden in dit leven. En misschien bewandelt zij die weg al.

Geven bepaalde meiden een verkeerde indruk? Misschien wel. Maar waar zijn we dan bang voor? Ik weet waar ik voor sta. Weet jij waar je voor staat? Ik zeg niet dat het altijd makkelijk is. Niet dat ik nu zo’n heilig boontje ben. Nee, als mens van vlees en bloed struikel ook ik soms. Laten we met elkaar zijn in plaats van uit elkaar, met of zonder hoofddoek.

Tenslotte, sexy en uitdagend of stijlvol en klasse. Die laatste hoop ik uit te stralen naar de buitenwereld. En de eerstgenoemde? Dat hoop ik toch nog wel eens te kunnen zijn voor mijn (nog onbekende en niet aanwezige) man in mijn leven. Niets mis met sexy, integendeel. Maar ik houd dat liever in mijn eigen slaapkamer. Ach, en tja wat is dan weer stijlvol? Ik vind wat ik draag elegant. Misschien interpreteert iemand het totaal anders, dat kan. Misschien vindt iemand anders het helemaal niet nodig om stijlvol te zijn. Ook dat kan.
En believe me, met mijn lange bruine haren los voel ik me toch nog steeds sexyer dan met hoofddoek op. Ook al draag ik dezelfde kleding. Het voelt toch heel anders.
 
Meer van weblogs van:
MelanieMeer weblogs:
 
       
laatste reactie (5)
 
plaats een reactie
 
 
Zennur

26 feb 2007 14:12

Ik heb zelf helemaal niks met hoofddoeken, geloof er ook niet in. Maar een hoofddoek kan zeker elegant zijn, ik zie dus ook liever een elegante hoofddoekdraagster dan een onelegante of onverzorgde vrouw. Ik zie liever een hoofddoekdraagster dan een topless vrouw van 50 op het strand. Dat laatste mag dan in veel westerse ogen het toppunt van vrijheid lijken, maar doe dat dan ook ffkes in je eigen huis denk ik dan! Ik wil dat helemaaaal niet zien, die hangers!! Vrijheid is voor iedereen individueel invulbaar, voor de vrouw met hoofddoek kan dat dus haar hoofddoek zijn, voor de vrouw zonder bovenstukje dus haar blote t**ten. Het is maar waar je normen en waarden liggen. In mijn geval eerder bij het eerste.
Bekijk alle reacties
 
Naam *  
E-mailadres *    
Reactie *  
* verplicht veld
 
       

juli 2007

Headlines

Spotlights

Interactive

Leisure

Women's Business

More SEN